2024. március 28., csütörtök

Mentőkocsik a kisközségeknek

A Tartományi Egészségügyi Titkárság 100 millió dinárt fordít 21 sürgősségi gépkocsi közbeszerzésére

A tartományi kormány 100 millió dinárt fordít új sürgősségi gépkocsik vásárlására, ugyanis a kisebb önkormányzatok nem rendelkeznek mentőkocsikkal. A tartományi kormány szerdai ülésén született döntés értelmében a vajdasági egészségházak esetében 21 sürgősségi gépkocsi beszerzése várható.

Ennek köszönhetően az egészségügyi védelem hozzáférhetőbb és elérhetőbb lesz a vajdasági polgárok számára. A kormány kiemelt célja az egészségügyi ellátás minőségének javítása Vajdaságban.
Vajdaság területén 35 másodlagos és harmadlagos szintű egészségügyi, továbbá 44 elsődleges szintű intézmény, azaz egészségház van. Az említett létesítmények helyzete alapján, valamint az egészségügyi intézmények által megfogalmazott igények és szükséges anyagi eszköz hiánya alapján döntöttek az említett projektumról a tartományi kormány ülésén. Tizenhét egészségház, valamint a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Egészségvédelmi Intézet (újvidéki gyermekkórház), a Vajdasági Klinikai Központ, továbbá két közkórház részére szereznek be betegszállító járműveket.
Mint ismeretes, december végén doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban is folytatják a gyógyászati felszerelések beszerzését.
– 2018 elején kiírjuk a pályázatot, amely a másodlagos és harmadlagos szintű egészségügyi intézmények gyógyászati felszerelésére vonatkozik majd. A tartományi kormány 2018. évre vonatkozó költségvetéséből 500 millió dinárt irányozott elő az említett projektumokra. 100 millió dinárt fordítunk új sürgősségi gépkocsik vásárlására, hiszen komoly problémákkal szembesülünk ezen a téren. A kisebb önkormányzatok egészségházai kapnak majd sürgősségi gépkocsikat. Az elkövetkező évben növeljük a korszerű diagnosztikai felszerelések számát, új CT-gépeket, valamint több MR-vizsgálatra használatos készüléket vásárolunk majd. A Kamenicai Tüdőgondozó Intézet számára a már meglevő három lineáris gyorsító sugárkezelő gép mellé további 2 új készüléket vásárolunk – mondta ekkor.
A tartományi kormány ülésén az említett kérdés mellett az újvidéki Szerb Nemzeti Színház vezetőjének Zoran Đerić egyetemi professzort nevezték ki az elkövetkező négyéves időszakra.