2024. március 28., csütörtök
XIII. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Győzelem a reményért

Szerbia továbbjutott az Eb középdöntőjébe

Végig kiélezett mérkőzést vívott Izland ellen a szerb válogatott, s végül megérdemelten nyert a Jovica Cvetković vezényelte csapat. Az első félidőben egyik fél sem ment kettőnél nagyobb különbséggel, de a második játékrészben az északi alakulat kezdett jobban, és egy ideig tartósan 3-4 góllal vezetett. Az utolsó negyedórában azonban a szerbek fel tudtak kapaszkodni, sőt a maguk javára tudták fordítani a találkozót.

A szerbek sikerükkel hagytak maguknak reményt a továbbjutásra, hiszen, mint később kiderült, a svédek legyőzték a horvátokat (a meccs lapzárta után ért véget), így pedig Szerbia megelőzte Izlandot a harmadik helyért.

Megszületett az Eb legnagyobb eddigi meglepetése, hiszen a magyar csoportban (D), a második fordulóban Csehország – amely az első körben Spanyolországtól 32:15-re kapott ki – hatalmasat küzdve legyőzte Dániát (28:27), ami magyar szempontból annyi jelentőséggel bír, hogy Ljubomir Vranješ fiainak a továbbjutáshoz nem lesz elég az iksz a „bohémek” ellen, muszáj lesz győzniük.

Érdekes közjáték után szerzett pontot Németország Szlovénia ellen a C csoport második játéknapján. Az utolsó percben valóságos gólzáport láthattak a nézők. A szlovének néhány másodperccel a lefújás előtt vezetést szereztek, ám a bírói páros végül hosszas videózás után a németeknek időn túli hétméterest ítélt, amelyet azok kihasználtak.

Split: Szerbia–Izland 29:26 (12:12)

Spaladium Aréna, 9800 néző, vezette: Raluy, Sabroso (spanyol).

Szerbia: Beljanski, Crnoglavac, Cupara, Đorđić 1, Đukić, Ilić 4, Ivanišević, Jovanović 3, Marković, Marsenić 2, Nenadić 3, Obradović, Radivojević 5, Šešum 5, Vujić 2, Zelenović 4.

Izland: Arnarsson, Atlason, Bjorgvinsson, Elisson, Gislason, Gudmundsson 4, A. Gunnarsson 3, B. Gunnarsson, Gustavsson, Hallgrimsson, Karason 3, Kristjansson 4, Magnusson, Palmarsson 4, Sigurdsson 8, Smarason.

A B csoportban: Franciaország–Fehéroroszország 32:25, Norvégia-Ausztria 39:28.

A mai program, 3. (utolsó) csoportforduló, C csoport: Németország–Macedónia (18.15), Montenegró–Szlovénia (20.30). D csoport: Csehország–Magyarország (18.15), Spanyolország–Dánia (20.30).