2024. április 20., szombat

Börtönbüntetésre ítéltek egy hongkongi demokráciapárti aktivistát

Három hónapos börtönbüntetésre ítélte szerdán a hongkongi felsőbíróság Joshua Wong demokráciapárti aktivistát, amiért a három évvel ezelőtti úgynevezett "esernyős forradalom" idején dacolt egy bírósági határozattal, és vezető szerepet vállalt a megmozdulásban; Wong társai ellen is ítéletet hirdetett a bíróság.

A 21 éves aktivistát és társait bűnösnek találták abban, hogy nem voltak hajlandóak eleget tenni egy bírósági végzésnek, amely a tiltakozás helyszínének elhagyására utasította őket. Egy másik aktivistát, Raphael Wongot 4 hónap és 15 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, további 13 társuk pedig egytől két hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de hármuknak közülük 15 ezer hongkongi dollárig terjedő pénzbüntetést is fizetniük kell. Négy másik társuk ellen tavaly novemberben hirdettek ítéletet, és ők is felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

Raphael Wong az ítélethirdetés után fogadkozott, hogy az általános választójogért folyó küzdelmük sosem fog lankadni. A két Wong ügyvédje azt mondta, hogy fellebbezni fog.

Andrew Chan bíró az ítélet indoklásában azt mondta, hogy Joshua Wong - aki a tüntetések idején még csak 17-18 éves volt - a vádiratban szereplő napon csupán másfél órán át tartózkodott az esemény helyszínén, de vezető szerepet játszott a hatósági intézkedés végrehajtásának akadályoztatásában. A bíró szerint Hongkongban jogában áll bárkinek tüntetni és nyilvánosan hangoztatni nézeteit, de amikor ez zavarja a többi polgár mindennapjait, a bíróságnak kötelessége közbelépnie, hogy megvédje a többség jogait.

Chant egy másik tüntetésen való részvételéért hat hónapos szabadságvesztésre ítélték, de ez az eljárás egyelőre fellebbviteli szakaszban van.

Az 1997-ben Kínához visszakerült egykori brit gyarmaton 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, amelyeken a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. A demonstrációk legintenzívebb szakaszában több százezer ember csatlakozott az akciókhoz, amelyek hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit. Az "esernyős" jelzővel illetett polgári engedetlenségi mozgalmat az indította el, hogy az akkor még mindössze 17 éves, középiskolás Wong több társával együtt a kordonokat áttörve berontott egy kormányzati épületegyüttes udvarára. Az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a Peking által támogatott hongkongi városvezetés a bíróságokat igyekszik felhasználni arra, hogy korlátozza az ellenzék mozgásterét.