2024. április 25., csütörtök

Viorica Dăncilă lehet az új román kormányfő

Klaus Iohannis román államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással szerdán Viorica Dăncilă EP-képviselőt, akit az eddig is kormányzó PSD–ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

A jobboldali elnök a parlamenti erőviszonyokra hivatkozott, vagyis arra, hogy a 2016-os decemberi választások óta a Szociáldemokrata Párt (PSD) a parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkezik, koalíciós partnerével, a hatszázalékos szabadelvű ALDE-val együtt pedig többsége van a parlamentben.

„Figyelembe véve minden érvet és a parlamentbeli konkrét helyzetet, úgy döntöttem, adok még egy esélyt a PSD-nek, és kinevezem az általuk jelölt személyt, Viorica Dăncilăt. Most azonban a PSD-nek teljesítenie kell. Nagy elvárásokat támasztanak velük szemben az állampolgárok is, és jómagam is” – mondta az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában a Maszol.ro portál közlése szerint.

Az államfő rámutatott, a miniszterelnök kijelölésével és az új kormány megalakításával kapcsolatos számos véleményt meghallgatott a nap folyamán, mind a politikusok, mind az egyszerű emberek álláspontját, érveit, amelyek a pártpolitikával, az ország belügyeivel, Románia külpolitikájával és biztonságpolitikájával voltak kapcsolatosak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttségét is fogadta a román elnök. „Az RMDSZ-nek nincsenek előítéletei a szociálliberális koalíció által kormányfőnek javasolt Viorica Dăncilă EP-képviselővel szemben, mivel nem ismeri terveit, ezért egyelőre sem ellenezni, sem támogatni nem tudja kinevezését” – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a találkozó után.

Dăncilănak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet összetétele és a kormányprogram számára.

Amint azt a Maszol.ro portál felfedezte, az EP képviselő Dăncilă egyike volt azon kevés román politikusoknak, aki elhatárolódott Mihai Tudose miniszterelnök akasztásos nyilatkozatától. A politikusnak európai magatartásra intő kijelentése azonban – aki akkor még nem volt miniszterelnök-jelölt – nem kapott nagyobb nyilvánosságot Romániában. Viorica Dăncilă az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket már nem támogatta ugyanabban a nyilatkozatában. Leszögezte: Románia egységes nemzetállami alkotmányos meghatározása nem képezi alku tárgyát.

Feljelentést tettek az akasztásos nyilatkozat miatt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kolozsvári bíróság ügyészségén, Corneliu Liviu Popescu ügyvéd, a Bukaresti Tudományegyetem emberi jogok tanára pedig a főügyésznél tett feljelentést Mihai Tudose volt miniszterelnök ellen az akasztásos nyilatkozata miatt.

Az EMNP feljelentésében a nyilatkozatot úgy értelmezte, hogy Mihai Tudose akasztással fenyegette a magyar közösség tagjait, ha használják a nemzeti jelképeiket. A párt az alkotmányra hivatkozott, melynek 6. cikkelye kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.

Corneliu Liviu Popescu egyetemi tanár feljelentését a Luju.ro portál ismertette. Az ügyvéd-tanár úgy vélte: a miniszterelnök náci típusú, fasiszta retorikát használva fizikai megsemmisítéssel fenyegette meg egy etnikai közösség tagjait.