2024. március 29., péntek

Oliver Ivanovićot az irodája előtt lőtték le

Megölték a koszovói szerbek politikai vezéralakját – Belgrád terrorcselekményként kezeli a történteket, és a felelősök gyors kézre kerítését követeli

Egy mozgásban lévő autóból lőtték le tegnap reggel 8.10 körül Oliver Ivanović koszovói szerb politikust, a Szabadság, Demokrácia, Igazság elnevezésű polgári kezdeményezés elnökét irodájának székháza előtt Kosovska Mitrovicán. A merényletet követően Nebojša Vlajić és Milan Ivanović ügyvédek megerősítették, hogy az orvosok háromnegyed órán át tartó újjáélesztési kísérlete nem járt sikerrel. A támadók hat sebet ejtettek Ivanović mellkasán, ezek túlságosan is súlyosnak bizonyultak ahhoz, hogy a pácienst meg lehessen menteni – közölte a mitrovicai kórház orvosa.

Irodájának székháza előtt érték a lövések a koszovói szerb politikust (Fotó: Beta/AP)

Irodájának székháza előtt érték a lövések a koszovói szerb politikust (Fotó: Beta/AP)

A támadás helyszínét és Mitrovica északi részét a rendőrök a nyomozás érdekében lezárták. A koszovói hatóság annyit közölt, vannak bizonyítékok, amelyeket fel tud használni a további munka során. Még tegnap délelőtt a Putnik vajda utcában egy felgyújtott autót is találtak, melynek ugyancsak köze lehet Ivanović megöléséhez: az Opel Astrának nem volt rendszámtáblája – erősítették meg koszovói hírforrások. A nap folyamán a Koha Ditore pristinai napilap hírportálja arról számolt be: tízezer eurós nyomravezetői díjat ajánlott fel a koszovói rendőrség annak, aki a nyomozást elősegítő információval tud szolgálni.

Brüsszelben éppen tegnap kellett volna folytatódnia a Belgrád és Pristina közötti, immár 13 hónapja szünetelő párbeszédnek az eddigi megállapodások teljesítésének elemzésével, a szerb községek közösségének témájával. Oliver Ivanović meggyilkolásának hírére a szerb tárgyalócsoport úgy döntött, felfüggesztik a párbeszédet, és hazatérnek.

Marko Đurić, a kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint Oliver Ivanović meggyilkolása terrorcselekmény volt, amelynek célja, hogy káoszt és összetűzéseket váltson ki Koszovó északi részén az ott élők között, valamint Szerbiában. Đurić elmondta, az elmúlt napokban ismét összetűzésekkel fenyegették Szerbiát és a koszovói szerbséget, egyeseknek a vagyonukat is kár érte, a nemzetközi közösség minden reakciója nélkül. Bárki volt is a tettes, akár albán, akár szerb nemzetiségű, felelnie kell – közölte.

Mitrovica északi részét lezárták a rendőrök a nyomozás érdekében (Fotó: Beta/AP)

Mitrovica északi részét lezárták a rendőrök a nyomozás érdekében (Fotó: Beta/AP)

TANÚSÍTSANAK ÖNURALMAT

Reagált a gyilkosság hírére Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. Az Európai Unió azt várja a koszovói hatóságoktól, hogy fáradságot nem kímélve tegyenek meg mindent Oliver Ivanović gyilkosainak felkutatása és haladéktalan bíróság elé állítása érdekében – jelentette ki Mogherini. Az EU külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint a gyilkosságot követően a főképviselő telefonon beszélt Aleksandar Vučić szerb és Hashim Thaçi koszovói elnökkel, és határozottan elítélte a gyilkosságot. Elmondta, hogy az EU koszovói jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírói testülete minden segítséget megad a koszovói illetékes hatóságoknak a bűntény felgöngyölítéséhez. Mogherini ugyanakkor felszólította mindkét felet, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, tanúsítsanak önuralmat, valamint tegyék lehetővé a jogállamiság és az igazságszolgáltatás érvényesítését.

Johannes Hahn uniós bővítési biztos Twitter-üzenetben közölte: a Szerbia és Koszovó közötti párbeszédnek nincs alternatívája, ezért a tárgyalásokat minél hamarabb folytatni kell. Ő is arra szólította a feleket, hogy viselkedjenek felelősségteljesen, és hagyják az igazságügyi szerveket dolgozni.

Ivanović 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban – szabadon bocsátása után házi őrizetben volt. A felvétel a börtönből való kiengedésekor készült tavaly február 22-én (Fotó: Beta/AP)

Ivanović 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban – szabadon bocsátása után házi őrizetben volt. A felvétel a börtönből való kiengedésekor készült tavaly február 22-én (Fotó: Beta/AP)

SZERBIA RÉSZT VENNE A NYOMOZÁSBAN

Aleksandar Vučić köztársasági elnök tegnap délre sürgősen összehívta a biztonsági szolgálatok koordinálását végző Nemzetbiztonsági Tanács ülését, melyet követően maga adott nyilatkozatot a médiának. Az államfő terrorcselekménynek minősítette Ivanović likvidálását, s azt mondta, Szerbia ennek a minősítésnek megfelelően fogja kezelni majd az ügyet. Más politikusokhoz hasonlóan Vučić is őszinte részvétét fejezte ki a politikus családjának.

– Biztosan az igazságszolgáltatás elé állítják majd azokat, akik felelősek a történtekért, ha nem fogják el őket azok, akiknek ez a feladata lenne, majd mi megtesszük – fogalmazott Vučić, aki arról is értesítette a nyilvánosságot, hogy Szerbia levélben kérte az UNMIK-tól és az EULEX-től, hogy részt vehessen Koszovó területén a gyilkosság kapcsán végzett nyomozásban.

Az elnök azt mondta, nem kíván találgatásokba bocsátkozni, de az államnak máris a birtokában vannak olyan információk, amelyek érdekesek lehetnek a vizsgálat során. Hozzátette, Szerbia részvállalása a nyomozásban egyben annak a biztosítéka is lenne, hogy tényleg kiderül az igazság, és megkerülnek az elkövetők.

– Egy családapát, férjet öltek meg, nem egy olyan személyt, aki a feszültségkeltés mellett állt volna ki. Akárki követte is el a bűntettet, legyen szerb vagy albán nemzetiségű vagy külföldi, az Ivanović családot támadta meg, a koszovói szerbséget és minden szerbet – üzente az elnök a nyilatkozatában.

Nem kívánt arról beszélni, esetleg kinek felelhetett meg Ivanović meggyilkolása, de azt azért elmondta: az első osztályos tanuló számára is minden világos ebben az esetben. Kadri Veseli koszovói politikus azon korábbi kijelentésére reagálva, hogy az albánok Nišig meg sem állnak, Vučić kiemelte, fenyegetések közepette a brüsszeli dialógusnak nincs értelme, de arról ne is álmodjanak, hogy Nišig is elérnek, legfeljebb turistaként látogathatnak el ebbe a szerbiai városba.

Aleksandar Vučić a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követő sajtótájékoztatón terrorcselekménynek minősítette a gyilkosságot (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követő sajtótájékoztatón terrorcselekménynek minősítette a gyilkosságot (Fotó: Beta)

A BÉKE EMBERE

A hazai politikusok közül sokan reagáltak a mitrovicai tragédia hírére. Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes meggyőződésének adott hangot, hogy a történtek nem járulhatnak hozzá a békéhez és a stabilitáshoz, s reményének adott hangot, hogy gyorsan előállítják az elkövetőket. Jadranka Joksimović európai integrációügyi miniszter elvárja az Európai Uniótól, hogy komolyan álljon hozzá a történtek felderítésének kérdéséhez, mint mondta, aktív és érdeklődő szerepre számít Brüsszelben, mert egy ilyen esetet egyszerűen senki sem ignorálhat. Igor Mirović tartományi kormányfő a Szabadság, Demokrácia, Igazság Kezdeményezés vezetőjének meggyilkolását követően higgadtságra és a béke megőrzésének a fontosságára figyelmeztetett. Az lenne a legrosszabb, ha most bárki elhamarkodott lépéseket tenne – magyarázta a vajdasági kormányfő. Nagy tragédiának nevezte a történteket, s az illetékes szerveket hatékony munkára szólította fel. Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt elnöke azt mondta, Ivanović a „béke embere” volt, s mindannyiunk közös feladata megakadályozni a sötét múlt visszatérését, ahonnan a golyók érkeztek. A gyilkosságot elítélte Saša Janković, a Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke is, aki szerint a történteket követően „már semmi sem lesz a régi”. Az Elég volt! elnöke szerint az értelem ritkaságszámba menő hangját oltották ki Mitrovicán, Saša Radulović szerint nagy veszteség érte a szerbséget.

NÖVEKEDHET A FESZÜLTSÉG

A regionális és a nemzetközi média is a vezető hírek között számolt be a gyilkosságról. A legtöbben kiemelték, hogy egy mérsékelt politikájáról ismert szerb politikust öltek meg. Az AP hírügynökség a brüsszeli párbeszéd elodázására hívta fel a figyelmet, s a szerbek és az albánok közötti feszültség növekedésének a lehetőségét vetítette előre.

Az ország több pontján, így Belgrádban a Szent Száva-templom, Újvidéken az Istenanya elszenderülésének szentelt ortodox templom (Uspenska crkva) előtt is megemlékezést szerveztek az esti órákban, Többen vagyunk címmel. Kragujevacon, Nišben, Leskovacon is hasonló megmozdulást tartott a közösségi hálózatokon szerveződött tömeg.

Oliver Ivanović 64 éves volt. 2016-ban az EU jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök miatt kilenc év börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói Fellebbviteli Bíróság elrendelte az ügy újratárgyalását. A koszovói szerb politikus összesen 33 hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben volt.