2024. április 24., szerda

Ismét megoldást sürgetnek a svájcifrank-hitelesek

A banki szolgáltatások felhasználóit védelmező szerbiai központ (CHF Srbija) szerdán arra szólította fel az illetékes intézményeket, hogy oldják meg a svájcifrank-alapú hitelek törlesztése körül felmerült nehézségeket, mert ezek kedvezőtlen hatással vannak mind a társadalomra, mind a hazai bankrendszerre. Mint ismeretes, a svájci frank áremelkedése és a bankok által bevezetett kamatemelés sajnálatosan megemelte a havi törlesztőrészletet.
Jelena Pavlović, a központ igazgatóbizottságának tagja kijelentette: a svájci frankhoz kötött, valorizált, indexált (valorizálás: a nyújtott hitelek kamatainak az inflációs rátának megfelelő mértékű emelése) hitelekről kötött szerződések Szerbiában nemcsak tisztességtelenek, hanem törvénytelenek is voltak. Ezekre az esetekre vonatkozóan 10 európai országban megoldást találtak, és segítenek az adósoknak e hitelek törlesztésében.
– Szerbiában az indexált hitelek sohasem számítottak törvényes lehetőségnek, vagyis ezek sohasem voltak összhangban a kötelmi viszonyokról szóló törvénnyel – mondta Pavlović. Görögország példáját említette, ahol tudomása szerint a svájcifrank-alapú hitelek miatti kollektív kereset alapján tavaly decemberben született meg az első bírósági döntés. Görögországban, a CFH Srbija vezetőségi tagja elmondása szerint az ilyen hitelek törvényesek, azzal, hogy a bank köteles részletesen tájékoztatni az ügyfelet a lehetséges változásokról, sőt olyan módszert felkínálni, amely megvédi a hiteligénylőt a valutakockázattól. A fent említett bírósági döntés szerint az adott esetben a felhasználónak senki sem magyarázta el, hogy magas kockázatú hitelről van szó.
Szerbiában ezekben az esetekben még súlyosabb jogsértés történt, többszörösen megsértették a fogyasztói jogokat, elsősorban a tájékozódásra való jogot. Sérültek a 2006-ban elfogadott Szakmai Etikai Kódex normái is, melyek meghatározzák a piaci szereplők jogait és kötelezettségeit.
– A görög bírósági határozat még inkább felbátorít bennünket arra, hogy felsorakoztassuk ezeket az érveket, ám érdektelenségbe ütközünk. Ezért úgy döntöttünk, nyilvánosságra hozzuk a svájcifrank-alapú hitelekkel kapcsolatos összes bírósági ítéletet és végzést, valamint a bankok viselkedésével kapcsolatos teljes dokumentációt. A felhasználók névtelenek maradnak – közölte Pavlović.