2024. április 25., csütörtök

Új módszer az átlagbér-számításban

Ezentúl az adózott béreket veszik alapul

Változik az átlagkereset kiszámítása Szerbiában. A Köztársasági Statisztikai Hivatal mindeddig mintegy nyolcezer vállalat bérelszámolási osztályai által beszolgáltatott adatok alapján számolta ki az átlagbért, ezentúl azonban az adóhivatalnál nyomon követhető, azaz a bérek után befizetett adók és járulékok alapján határozza majd meg az átlagkeresetet – adta hírül Vesna Pantelić, a Köztársasági Statisztikai Hivatal Munkaerőpiacot vizsgáló osztályának vezetője.

Szerbiában 1963 óta az átlagkeresetet a munkavállalók jövedelmének havi elemzése alapján határozzák meg, vagyis a kiválasztott mintegy 8000 vállalat által elküldött űrlapok szerint. Az űrlapok egy-egy cégben az alkalmazottak számát és a számukra kifizetett fizetések összegét tartalmazzák. Az efféle számítás szerint a tavaly novemberi átlagkereset 47 575 dinárt tett ki Szerbiában, a legmagasabb a belgrádi régióban volt, 58 902 dinár, a legalacsonyabb, 40 696 dinár, pedig Šumadijában és Nyugat-Szerbiában.

A felmérésben részt vett 8000 vállalatban mintegy 800 000 munkás dolgozik, a Szerbiában bejegyzett hivatalos munkavállalóknak a 40 százaléka – közölte Vesna Pantelić. Hozzátette, hogy a nyolcezer vállalatból álló minta azonban nem tartalmazza a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium alkalmazottjainak bérét, valamint a meghatározott időre alkalmazott munkavállalók és az idénymunkások fizetését.

Szerbiában az átlagkereset kiszámításának mintájaként többnyire nagyvállalatokat vesznek alapul, mivel azokban sok az olyan foglalkoztatott, aki megfelel a vizsgálat követelményeinek.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai alapján jelenleg 87 ezer jogi személyként nyilvántartott vállalat működik, mindezek együttesen megközelítőleg 1 500 000 személyt foglalkoztatnak, valamint 165 000 vállalkozásról van tudomásuk, s ezekben, a hivatalos adatok szerint, mintegy 300 000 személy dolgozik.

Az átlagbér kiszámításának módszere a fejlett országokban is ehhez hasonló. A különbség csupán az, hogy ezekben az országokban elenyésző a nem nyilvántartott munkások száma.

Az új metodológia alapján kiszámított átlagbéri adatokat először egy hónap múlva, vagyis februárban teszi közzé a statisztikai hivatal. Az új kimutatással egyetemben a múlt év azonos hónapjának adatait is feltüntetik majd – mondta Vesna Pantelić.

Hozzátette, azért van szükség az új módszer alkalmazására, mert a statisztikai hivatalnak eddig nem volt betekintése abba, hogy az érintett vállalatok valóban befizették-e a feltüntetett bérek utáni járulékokat és illetékeket. Az új módszer esetében az átlagbérről szóló elemzés csupán azokat a bevételeket veszi alapul, amelyek valóban adózott bérek. Februárban összehasonlítják a két módszer alapján végzett elemzéseket, de Pantelić szerint nem várhatók jelentős eltérések.

Egyedül a községek tekintetében feltételezhetők változások, mert az új módszer szerint a községei átlagba azoknak a fizetését számolják bele, akik az adott helységben élnek, és nem azokét, akik csak oda járnak dolgozni – véli Pantelić.

Az átlagkereset kiszámítására használt új módszer minden adóbevallást figyelembe vesz, így a jövőben az átlagbérek meghatározása az adózott bérek alapján történik.