2024. április 25., csütörtök

Az olcsó bringa a kelendőbb

A volt cukorgyári munkás kerékpárokkal kereskedik

A zentai vásárban szinte minden, a hétköznapi életben szükséges dolog: edény, szerszám, háztartási berendezés, mezőgépalkatrész, kozmetikum stb. beszerezhető jutányos áron, legalábbis a viszonteladók olcsóbban adják, mint a boltok, nem fizetnek forgalmi adót. Más kérdés, hogy milyen minőségű a sokszor már használt árucikk. A használt áruk között jó állapotban lévő biciklik közül is válogathat a kerekezni vágyó polgár.

Az olcsóbb kerékpárokat keresik (Gergely József felvétele)

Az olcsóbb kerékpárokat keresik (Gergely József felvétele)

A zentai Tóth Ugyonka Nándor a cukorgyárban dolgozott, de a gyárat sajnos csődbe vitték, az új tulajdonos pedig nem fizette ki a dolgozóknak járó minimálbért sem. Így többek között Nándor is fizetés és munka nélkül maradt már több mint másfél éve.

– Régi mezőgazdasági kapcsolatható eszközöket, talaj-előkészítőket, kukoricafelvonókat stb. vásároltam föl, feljavítottam őket, és eladtam a vásárban. A barátommal, a Csömör Robival egészen a közelmúltban bekövetkezett haláláig Bécsbe jártunk kerékpárokért. Jó állapotban lévő használt bicikliket hoztunk be, és némi felárral adtunk túl rajtuk. Robi bringákkal és más magyar áruval is kereskedett. Én korábban nem foglalkoztam biciklikkel, de a Robi halála után átvettem, ami még megvolt neki, az utánfutót is megvásároltam a családjától, amelyben két kiskorú gyerek maradt apa nélkül. Az Ausztriából behozott bicikliket próbálom eladni, a jobb minőségű, alig használt kétkerekűeket 250 euróért adom, de most tél idején nem nagy a kereslet irántuk. Ugyanezeknek a bicikliknek az ára Ausztriában újan 450 eurótól indul. Az általános pénztelenség miatt itthon az olcsóbbak, 50–70 euróba kerülők a kelendőbbek, de azok minősége már hagy némi kívánnivalót maga után, hamarabb kell rajtuk alkatrészeket cserélni. A drágábbakból már nem hozok be többet, örülök, ha ezek a KTM-ek gazdára találnak. A tavasz közeledtével talán többen fognak jó állapotban lévő használt német vagy osztrák kerékpárt vásárolni. Megtörténik, hogy havonta alig 4-5 biciklit tudok eladni, de előfordul olyan is, hogy hetente elmegy 3-4. A cukorgyár bezárása miatt már több mint másfél éve munka nélkül vagyok, valamiből viszont meg kell élni. Mindenki nem mehet el külföldre dolgozni. Ha minden jól megy, már ebben a hónapban sikerül munkába állnom az egyik tekercselőnél. A munka mellett pedig vásárokba járok, időnként felújítok egy-egy mezőgazdasági kapcsolható eszközt, bár ez hosszadalmasabb folyamat, mire a javításba fektetett pénz és munka megtérül – mondta Nándor.