2024. április 19., péntek

Talpra állhat a kábelgyár

A Novkabel megmentéséért elkészített átszervezési tervet sikerült végrehajtani, aminek köszönhetően a gyár elkerülte a csődeljárást

A kábeleket gyártó újvidéki gyárnak nem maradt több tartozása, az állami tulajdonból sikeresen magánvállalattá alakult, ezentúl a megbízóké a Novkabel, és ha minden igaz, megkezdheti zavartalan működését.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Zoran Stanojević, a Novkabel igazgatója elmondta, hogy a belgrádi Fellebbviteli Bíróság elvetette a Novkabel megbízóinak a panaszait, és december végén meghozta a döntést, melynek értelmében lezárják a bírósági eljárást.

– A Novkabel most már formálisan is a Ju point, azaz az egyik nagyobb megbízójának tulajdonába került. A Ju point vállalat 86 százaléka az Ist point vállalat tulajdonában van. A többi megbízó is konvertálta a Novkabel tartozását a gyár tulajdonrészesedésébe, így az év végéig már nincs több tartozásunk, az új tulajdonosok pedig majd eldöntik, mi legyen a gyárral – magyarázta Stanojević.

A Novkabel vállalatnak jelenleg 296 dolgozója van, Stanojević szerint az átlagfizetés 44.000 dinárt tesz ki. A gyár igazgatója kifejtette, hogy az új tulajdonos folytatja a gyár üzemeltetését és a kábelek gyártását. A felmérések szerint, ahhoz, hogy a Novkabel újra modern, jól működő gyár legyen, fel kell újítani a gyártórészleget, és szükség van egy nagyobb alapanyagkészlet beszerzésére. A felújítási és beüzemeltetési költségeket kb. 9 millió euróra becsülték fel – írta a Novosti napilap. A tervek szerint, ha sikerül végrehajtani a felújítást, akkor a Novkabel az európai piacon értékesíthetné termékeit, aminek köszönhetően újra sikeres lehetne az egykor híres kábelgyár.

Emlékeztetőül, a Novkabelt előzőleg több próbálkozás után sem sikerült magánosítani, legutóbb az Ist point vállalattal bontották fel a privatizációs szerződést, mert nem tartották be a szerződésbe foglalt követelményeket. Időközben akadozott a gyár működése, 2016-ban lekapcsolták a villanyáram-hálózatról, mert 40 millió dináros tartozása volt. A magánosítási szerződés felbontása után a Novkabel újra állami tulajdonba került, majd a legutóbbi átalakulással magánvállalattá alakult.

A Novkabel egykoron gyáróriás volt, Újvidék iparának egyik gyöngyszeme. Jovan Dejanović, aki 1974 és 1982 között két mandátumban volt városunk polgármestere, tavaly egy visszaemlékezés során arról mesélt, hogy a világháború után a mai Vojvodina Sport- és Üzletközpont helyén működő, alig 450 munkást foglalkoztató kábelgyárat hogyan telepítették ki mostani helyére, a déli ipari övezetbe. – Másképp néztünk akkoriban a munkánkra, szakavatott, bátor, talpraesett emberek voltak vezetői tisztségekben. A Novkabel élén 40 évig állt ugyanaz az ember, ezért is sikerülhetett neki a gyár termelését az áttelepítéssel egy időben akkorára duzzasztania, hogy 5000 munkás alkalmazására legyen igény – emlékezett vissza a valamikori polgármester. A legújabb átszervezési terv tehát sikeresnek bizonyult, a kábelgyár magánvállalattá alakulhatott, ha sikerül végrehajtani a felújításokat, ismét teljes gőzzel indulhat a termelés.