2024. április 19., péntek

Művelődés, mint életmód

Igaz, két alkalommal, két különböző bulicsomag keretében, de ez a szám még így is valóban méltó az Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben címet viselő városhoz.

A szlovén Laibach avant-garde együttes a Szerb Nemzeti Színház nagytermében koncertezett. A belépőjegyeket szinte pillanatok alatt szétkapkodták (Ótos András felvétele)

A szlovén Laibach avant-garde együttes a Szerb Nemzeti Színház nagytermében koncertezett. A belépőjegyeket szinte pillanatok alatt szétkapkodták (Ótos András felvétele)

Szombaton városszerte megszervezték a Szilveszter 7526 elnevezésű (a szám az ősi, pravoszláv időszámításra utal) rendezvénysorozatot. Ez, a pravoszláv szilveszter kapcsán nyélbe ütött elképzelés végül is 38 helyszínen – színházak, koncerttermek, kávézók – bonyolódott le, innovatív módon ötvözve a magas szintű művelődés elemeit a népszerű, tömegek számára is elfogadható szórakozási modellekkel. Az újvidéki szilveszterezések szervezői szerint a december 31-én este megtartott koncerteket és rendezvényeket, valamint a szombaton este megszervezett programokat összesen 60 ezer ember nézte végig, természetesen nem csak újvidékiek, hanem számos, a régió országaiból érkező vendég is. – Újvidék már az év legelején bebizonyította, hogy művelődési kínálatával rászolgált a rangos címre. A város ezen az úton kíván előrehaladni az elkövetkező négy évben is. Az újévi koncertek mostanáig még soha nem tapasztalt hangulata újfajta energiát hozott a városba, egyértelműen alátámasztotta azt a reményt, hogy a művelődés ilyen formáját akár életmódként is elfogadhatjuk – vélik a sorozat szervezői, azaz az Újvidék 2021 Alap aktivistái.

A szilveszterezéssel kapcsolatos művelődési események mellett az önkormányzat farsangi tematikájú bulit is szervezett a hétvégén. A karneváli felvonulást a buliest előtt, szombaton a délutáni órákban élvezhettük. Erről a színes eseményről tegnapi számunkban már cikkeztünk, ezúttal a 15. oldalon közlünk néhány hangulatos fotót.