2024. március 28., csütörtök

Újabb fenyőket kaptak a baglyok

A napokban lezárult a topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület fenyőgyűjtési akciója, amikor a polgárok a karácsonyra feldíszített gyökeres fenyőiket felajánlhatták az erdei fülesbaglyoknak a város központjában lévő telelőhelye javára.

A kiszáradt fákat is sikerült pótolni (Sihelnik Ágnes felvétele)

A kiszáradt fákat is sikerült pótolni (Sihelnik Ágnes felvétele)

Mivel a mai telelőhely fenyőfái már nem fiatalok, a helyi környezetvédők arra törekednek, hogy fiatalabb fákkal helyettesítsék őket, amelyek idővel megfelelő nappalozóhelyként szolgálhatnak a védett éjszakai ragadozó madaraknak.

A faültetést az egyesület aktivistái, valamint az egyesülettel szimpatizáló helyi lakosok végezték el. Arról, hogy idén mennyi fát sikerült elültetni, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke, Harkai Ákos számolt be:

– Második alkalommal hirdettük meg a fenyőgyűjtési akciónkat. Ezzel az akcióval elsősorban az erdei fülesbagoly telelőhelyének a bővítését szolgáljuk, másrészt a polgároknak is megoldást nyújtunk, amennyiben a gyökeresen vásárolt karácsonyi fenyőjüket nincs lehetőségük a saját udvarukban elültetni. Szeretnénk az évek során minél több fiatal fenyőt elültetni ezen a helyen, hogy az erdei fülesbaglyok minél tovább tudják használni a már meglévő telelőhelyüket.

Az aktivisták összesen huszonhárom fenyőfát ültettek el a bank előtti területen. Ez a szám jóval meghaladja az elmúlt évben felajánlott és elültetett fák számát, ami arra enged következtetni, hogy az emberek egyre jobban felismerik az erdei fülesbaglyokban a természeti értéket, és segíteni próbálnak a megóvásukban.

– Négy személytől kaptunk felajánlást, így összesen huszonhárom fát tudtunk elültetni, amelyek között van erdei fenyő, fekete-, ezüst- és lucfenyő is. A fákat Pozsár Ámor, Csernai Csaba, Miklós Erika és Homogyi Arnold ajánlották fel egyesületünk részére, ezúton is megköszönjük nekik. Reméljük, hogy az elültetett fák nagy többsége fel tud itt nőn, és helyet tud adni a telelő baglyoknak – mondta végezetül Harkai Ákos, az egyesület elnöke.