2024. április 23., kedd

Sikeres évet zárt a topolyai Gazdakör

A tavalyi aszály következményeit a gazdák az idén is megérzik

A Gazdakör az egyik legrégebbi topolyai civil szervezet. Egy 1893-ból fennmaradt újságcikkben is említik, ami azt jelenti, alapítása még ennél is korában megtörtént.

A romos tanya egykori bejárata előtt még áll a feszület a topolyai határban (Tóth Péter felvétele)

A romos tanya egykori bejárata előtt még áll a feszület a topolyai határban (Tóth Péter felvétele)

A 19. század végén még színjátszó csoportja is volt, jótékonysági bálokat szervezett. A fennmaradt dokumentumok szerint még csikókiállítást is szerveztek. A két világháború között is nagyon aktív volt a Gazdakör, a feljegyzések szerint 1942-ben 380 tagot számlált. A második világháborút követően nem nézték jó szemmel az ilyen szerveződéseket, meg is szűnt a működése, csak 1994-ben alakult újra. A szervezet alapvető tevékenységi körébe tartozik a kezdetektől fogva a termelők érdekképviselete, egyben összekötő kapocsként is működik a helyi önkormányzat és a gazdák között. A gazdálkodókkal szeretnék megismertetni az új törvényeket, de az új technológiákról is rendszeresen informálják a növénytermesztőket és az állattenyésztőket. A technikai, technológiai vívmányok alkalmazása nélkül manapság már nem lehet sikeresen működtetni egy-egy gazdaságot.

Az elmúlt év sikeresnek mondható a Gazdakör szempontjából – nyilatkozta lapunknak Bábi Lajos, a szervezet elnöke, aki szerint 2017-ben az összes tervezett tevékenységet sikerült megvalósítani. Külön kiemelte a vasárnaponként a Vásártéri Otthon épületében szervezett szakelőadásokat, melyeken rendszeresen 40–70 érdeklődő jelenik meg. A tavaszi idényben voltak az előadások a leglátogatottabbak, amikor a forgalmazók a különféle vetőmagokat és növényvédő szereket mutatták be. Az előadások megtartásába bevonták a Mezőgazdasági Iskola szaktanárait is, ők is hasznos tanácsokkal szolgáltak az érdeklődőknek a növénytermesztés és az állattenyésztés témakörében. Bábi azt is elmondta, hogy egy előre nem tervezett nagyon fontos feladatot is sikerült hatékonyan és szakszerűen elvégezni. 2017-ben az aszály nagymértékben sújtotta a község területét. Elsősorban a topolyai, valamint a gunarasi, bajsai és a kisbelgrádi kataszteri községek területén okozott jelentős terméskiesést. A gondok már 2016 őszén megkezdődtek, már akkor kevés volt a csapadék, alacsony volt a talaj nedvességtartalma. A búza és az árpa is kevesebbet termett az átlagnál, a napraforgó esetében 30–40 százalékos terméskiesésről beszélhetünk. A legnagyobb területeken termesztett kukorica sínylette meg azonban a legjobban a szárazságot. Átlag mintegy 70 százalékos volt a terméskiesés, de akadtak olyan parcellák, melyeken egyáltalán nem termett. A bevetett területeknek mintegy a 20 százaléka esetében beszélhetünk teljes terméskiesésről.

Az aszálykárok felmérését a Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szakembereinek a bevonásával végeztük el, az önkormányzaton kívül az illetékes minisztériumba is elküldtük, ahonnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy alapos és szakmai szempontból kifogástalan munkát végeztünk.

A Gazdakör elnöke szerint furcsa, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben most az aszály miatt nem emelkedtek az árak. Korábban ugyanis a terméskiesés következményeit némileg enyhítette, hogy a termelők magasabb árat tudtak elérni.

A Gazdakör hat évvel ezelőtt újraszerveződött, az első rendezvény, amit megszerveztek, a februári hagyományőrző disznótor volt. Emellett számos más, nagy tömegeket vonzó rendezvényt sikerült megszervezni. A legtömegesebb ilyen a parasztolimpia, amit első alkalommal Tomik Nimród magánkezdeményezésben szervezett meg Palusek Róberttal és Varga Gézával közösen, majd a szervezést átvette a Gazdakör. Tomik Nimród, a Gazdakör jelenlegi alelnöke elmondta, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt 2017-ben egy kicsivel elmaradt a parasztolimpia látogatottsága a 2016. évi rekordtól, amikor 8–10 ezer ember látogatott ki a rendezvény színhelyéül szolgáló vásártérre.

De kisebb tömegeket vonzó rendezvények szervezésében is jeleskednek. Évente több alkalommal szerveznek bált a tagság részére. A Magyarok Kenyere elnevezésű programban évek óta részt vesznek, volt olyan év, amikor Topolyán gyűjtötték össze a legtöbb búzát. Az Expo mezőgazdasági és gazdasági kiállítás és vásár társszervezője is a Gazdakör volt, de segítettek a szármafesztivál szervezésében is.