2024. április 24., szerda

A bőrgyártás is lehet környezetkímélő

Igor Mirović üzembe helyezte a nagybecskereki Dafar társaság szennyvíztisztítóját

A nagybecskereki Dafar bőrgyárban kedden ünnepélyesen üzembe helyezték a gyár szennyvíztisztító berendezését. Ezzel a vállalat eleget tett a környezetvédelmi követelménynek, egyben pedig lehetősége nyílik a termelés bővítésére.

Megmaradt a bőrgyártás hagyománya  (Fotó: Kecskés István)

Megmaradt a bőrgyártás hagyománya (Fotó: Kecskés István)

Az eseményen jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő is, aki a gyár megtekintése után üzembe helyezte a berendezést.
A bőrgyártás, illetve a bőr cserzése és a feldolgozása nagy környezetszennyezési kockázattal jár. Elsősorban a keletkezett szennyvíz kezelése okoz gondot. Ezért is tartották fontosnak szennyvíztisztító megépítését a nagybecskereki bőrgyárban.
– A beruházást 36 millió dinárral támogatta a tartományi kormány. Ezzel is jeleztük a fő gazdaságpolitikai irányvételünket. Mégpedig azt, hogy elsősorban az exportban jeleskedő hazai társaságokat részesítjük előnyben – nyilatkozta Igor Mirović tartományi kormányfő, emlékeztetve, hogy az elmúlt egy év alatt Vajdaságban csaknem 20 százalékkal sikerült növelni a kivitelt. Fontosnak mondta, hogy a Dafar egy korábban itt működő bőrgyár helyén folytatja a bőrfeldolgozást. Méghozzá sikeresen, több mint 110 dolgozót foglalkoztatva. A tartományi kormányfő fontosnak mondta azt is, hogy Nagybecskerek a nagy társaságok mellett egyre inkább a kis- és közepes vállalatokról kezd ismertté válni.
A kormányfő elmondta, hogy a vajdasági Fejlesztési Ügynökségnek köszönhetően egy új, jelentős támogatási lehetőséget adtak. Ezzel a lehetőséggel sok társaság élt is, és mintegy ezer új munkahelyet sikerült teremteni. Februárban az ügynökség újabb pályázatot ír ki. Mint mondta, a társaságoknak nyújtott segítségnek köszönhetően a tartományi költségvetés fejlesztési jelleget kap.

Igor Mirović üzembe helyezi a berendezést (Fotó: Kecskés István)

Igor Mirović üzembe helyezi a berendezést (Fotó: Kecskés István)

A tartományi kormányfő további támogatást ígért Nagybecskereknek. Mint mondta, egyebek mellett hamarosan hozzáfognak a Nagybecskereket Belgráddal és Újvidékkel összekötő négysávos utak tervezéséhez. Bánátot ugyanis sok beruházó éppen a hiányos úthálózat miatt kerüli el.
– Nagybecskereken az idén is jelentős beruházásokat fogunk megvalósítani. Nemcsak a gazdasági téren, hanem a kommunális fejlesztés terén is. Több szegmensben dolgozunk. A pályázat folyamatban van, bízok abban, hogy a hét végéig Nagybecskerek város is benyújtja pályázatait. Ami most biztos, az a labdarúgó-stadion teljes felújítása lesz – mondta a tartományi kormányfő.
A nagybecskereki bőrgyár termékeinek a nagyobb részét exportálja. Elsősorban az olasz divatházak, valamint az autóipar ellátói. Több mint 110 dolgozót foglalkoztatnak.
– A további terveink is kötődnek a ma üzembe helyezett szennyvíztisztító berendezéshez, mert ezáltal lehetőség nyílik a kapacitásaink bővítésére. Azt tervezzük, hogy 2020-ig legalább 50 százalékkal megnöveljük a termelést és a kivitelt – mondta Zoran Galović, a Dafar társaság igazgatóbizottságának elnöke, aki szerint a bőrfeldolgozás mellett ily módon segítséget kap a cipőgyártás és a jószágtartás is.
Az eseményen jelen volt Čedomir Janjić, Nagybecskerek város polgármestere is, és elmondta, hogy a Dafar bőrgyár a privatizálás jó példája, a szennyvíztisztítás terén alkalmazott technológiát pedig majd figyelembe veszik, ha Nagybecskerek szennyvíztisztítóját tervezik. Újságírói kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, az önkormányzatban nem tudták, hogy adminisztratív korlátjai vannak az ivóvízellátásnak (nem végezheti magáncég, csak közvállalat). De mint mondta, dolgoznak az ügyön, és szerinte nagyon gyorsan rendeződik a vízgyár beindítása körüli probléma, és a városi vízvezetékbe hamarosan arzénmentes, iható víz kerül.
A bőrgyártásnak Nagybecskereken, de egész Vajdaságban is nagy múltja van. A tartomány területén egykor 22 bőrfeldolgozó üzem működött. Jelenleg csak a rumai és – az 1865-ben alapított – nagybecskereki bőrgyár üzemel.