2024. március 28., csütörtök

Kipusztult egy csatorna élővilága

A Verbász Környezetvédelmi Szervezet szerint a szennyvízelvezető cső meghibásodásáért a felelősség a kúlai közüzemi vállalatot terheli

Verbászon elrepedt a szennyvízelvezető cső, és ennek következtében több mint két hétig ömlött a szennyvíz a Verbász–Kúla-csatorna mellékágágába, ez pedig kétségtelenül káros hatással volt az élővilágra.

A Verbász Környezetvédelmi Szervezetben közölték: az illetékes vízügyi felügyelőség megállapította, hogy a vízvezeték csöveinek magasnyomású tisztításakor megrepedt a cső fala, a tisztításkor használt vegyi anyagok pedig a nyomás hatására a csatornába kerültek.

– Megrepedt a cső, így több mint 15 napig a csatorna vize 6,5 kilométer hosszan szennyeződött. A csatorna vize addig tiszta volt, de a szerencsétlen eset hatására a benne található élővilág teljesen megsemmisült. A felelősség a kúlai közüzemi vállalatot terheli. A felügyelőség sürgősségi tisztító eljárást rendelt el – hangsúlyozták a környezetvédelmi aktivisták.
Hozzátették, hogy figyelmetlenségről és felelőtlen hozzáállásról van szó, amelynek komoly következményei lehetnek a környezetre és a polgárok egészségére nézve.
A környezetvédelmi szervezet aktivistái bűnvádi feljelentést tettek a közvállalat ellen, valamint benyújtották a vízügyi felügyelőség által megfogalmazott jegyzőkönyv másolatát a rendőrségnek és az ügyészségnek.
– Ezután is figyelemmel kísérjük a kialakult helyzetet, továbbá azt, hogy miként jár el a felügyelőség. A benyújtott jegyzőkönyv másolatának köszönhetően pedig előmozdíthatjuk az ügyészség munkáját. A bejelentésünkre a vízügyi felügyelőség megfelelően reagált, a jegyzőkönyvet mégis saját eszközökkel tudtuk csak megszerezni. Nem értjük, miért titkosak ezek az információk, hiszen mi már a bejelentésnél kértük, hogy a felmérés eredményei számunkra is legyenek hozzáférhetőek. Az ilyen hozzáállás találgatásokra ad okot, és csak a polgárok bizalmatlanságát növeli. Éppen ezért a lakosok a terepen tapasztalt problémákkal kapcsolatban előbb fordulnak hozzánk, mint az illetékes állami szervekhez – hangsúlyozták az aktivisták.