2024. április 20., szombat
AUSTRALIAN OPEN

Györe két rövidítéssel veszített

Özönlik a nép a melbourne-i pályák felé (Fotó: Beta/AP)

Özönlik a nép a melbourne-i pályák felé (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković ma reggel 5 óra tájt lépett pályára, hat hónap és négy nap után először. Az amerikai Donald Younggal mérkőzött, és ha nyert – mindenképpen kimondott esélyesnek számított –, akkor a volt világelső nemcsak sikeresen tért vissza a versenyteniszhez, hanem javított a szerbiai teniszezők rajtmérlegén is, amely az első napon egy győzelem mellett négy vereséget tett ki.

Mint várni is lehetett, az egyetlen győzelmet Viktor Troicki aratta, bár ő is csak 0:2-ről fordított az ausztrál selejtezős Alex Bolt ellen. A szerbnek szerdán lehetetlen küldetése lesz, hisz a 2. fordulóban az ausztrál Nick Kyrgiosszal találkozik. A többi, már kiesett szerbiainak magasabban rangsorolt ellenfele volt a rajton, így valamennyiüknek kisebb-nagyobb csodára lett volna szüksége. Ivana Jorović például derekasan küzdött, de nem sokat tehetett a világ egyik legjobbja, az ukrán Elina Szvitolina ellen. Aleksandra Krunić ugyan gondolkozhatott a meglepetésről, de az egyre jobb lett Anett Kontaveit nem sok esélyt nyújtott. Dušan Lajović váratlanul négyórás, ötszettes harcra kényszerítette az argentin Diego Schwartzmant. Az ópázovai játékos 11-szer nyerte el a legjobb formájától jócskán elmaradó dél-amerikai teniszező adogatását, de ennyi sem volt elegendő, hisz maga is éppen 11 alkalommal adta le a kezdőütést. Végül Györe László sem tett csodát, a 39 éves szervakirály Ivo Karlović – a horvát 21 ászt ütött, Györe 9-et – túl tapasztaltnak bizonyult, két szettet is rövidítésben nyert, és a japán Juicsi Szugitával játszhat, aki a ranglistán 8. Jack Sockot búcsúztatta.

Özönlik a nép a melbourne-i pályák felé (Fotó: Beta/AP)

Özönlik a nép a melbourne-i pályák felé (Fotó: Beta/AP)

A szerbiaiaknál még rosszabbul jártak az amerikaiak. Az első napon 10 teniszezőnőjük közül csak egy, Nicole Gibbs jutott tovább, a férfiaknál meg hatból kettő. Az USA lányainak vesszőfutásához hozzájárult Babos Tímea is, aki váratlanul győzte le a ranglistán 10. Coco Vandeweghe-t. A magyar játékos következő ellenfele a spanyol veterán Carla Suárez lesz. Tegnapi győzelmével Babos hetet javított, és a naprakész ranglistán a 44. helyre kapaszkodott fel.

A magyarok akár százszázalékos sikerrel rajtolhattak, hisz az éjjel Fucsovics Márton esélyesnek számított a moldovai Radu Albot ellen.

A legnagyobb meglepetés minden bizonnyal Venus Williams veresége a svájci Belinda Bencic ellen, míg a US Open tavalyi bajnoka, Sloane Stephens kudarca megjósolható volt. Az amerikai lány New York óta nyolcadik meccsét játszotta, és valamennyit elveszítette.

A magasan rangsorolt kiesők között még Kevin Anderson, John Isner, Lucas Pouille, David Ferrer,Borna Ćorić, Dominika Cibulková és Suaj Peng nevét találhatjuk.

Nyitókép: Juicsi Szugita így ünnepelte meg a Jack Sock elleni győzelmét (Fotó: Beta/AP)