2024. április 18., csütörtök

Az Autótolvajoktól a Neoplantáig

Születésnapi programsorozat az Újvidéki Színházban

Az Újvidéki Színház január második felében ünnepli fennállásának negyvennegyedik születésnapját. Ez alkalomból, mint megszokott, megrendezi a Drámaíróversenyt és meghívja barátait – a közönség legnagyobb örömére. Magát a születésnapot a Neoplanta című nagy sikerű előadás felújításával ünnepeli a teátrum.

A meghívott vendégelőadások mellett természetesen az Újvidéki Színház is eljátssza sikeres előadásait. Január 17-én a II. Edwardot tekinthetik meg a kisteremben, majd 18-án jön a Borisz Davidovics síremléke. E hó 23-án és 24-én a Szerb Nemzeti Színházzal létrehozott koprodukciós Hegedűs a háztetőnt játsszák, 29-én a Diákszínpad veszi elő karácsonyi műsorát, az Aranyszárnyú angyalt, január utolsó napján pedig egy másik, rég nem látott produkció következik: A dög című előadás kerül ismét műsorra.

A vendég-programsorozatot a Zentai Magyar Kamaraszínház Autótolvajok című, nagy sikerű komédiájának vendégszereplésével kezdik meg ma, január 16-án. Németh Ákos nem ismeretlen az Újvidéki Színház nézőinek: pár éve a Babett hazudik című drámáját játszotta a színház a kisteremben. Ezúttal Németh Ákosül a karmesteri székben is, a szereplők között pedig feltűnik az Újvidéki Színház művésznője, László Judit is.

Január 21-én láthatja a nagyérdemű a hagyományos Drámaíróverseny tizenhetedik kiadását. Csík Mónika, Oláh Tamás és Toma Viktória 20-án írják meg drámáikat, melyek címe egy kalapból és az aznapi Magyar Szó hasábjairól kerül ki. Ebből készítenek három drámaszöveget estig, amelyeket Döbrei Dénes, Kálló Béla és Sardar Tagirovsky állítanak színpadra az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Gyermekszínház és a Zentai Magyar Kamaraszínház színészeivel, az Újvidéki Művészeti Akadémia diákjainak hathatós segédletével.

Január 22-én a Kosztolányi Dezső Színház vendégszerepel a Majakovszkij apropóján készült Felhő a nadrágban című előadással, amelyet Kokan Mladenović állított színpadra. A nagy sikerű produkció a forradalom tíz pontja alapján kritizálja a jelen szerbiai helyzetet, nagyszerű komikummal és rózsaszín szemüvegekkel.

Január 25-én a Šabaci (szabácsi) Színház lép fel az Újvidékiben, William Shakespeare Periclesét hozzák el a publikumnak, Nikita Milivojević rendezésében. Január 26-án pedig a Háy János szövegeinek alapján készült Kempinget láthatjuk afféle téli nyaralásképp a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában. Pelsőczy Réka rendezése párkapcsolati krízis, irodalom a javából, és legfőképp édesbús megmártózás a kempingek kusza viszonyaiban.

A születésnap maga az Újvidéki Színház egyik legnagyobb sikerű előadásának, a Neoplantának felújítása lesz. Január 27-én láthatja újra a nagyérdemű ezt a Sterija-díjas alkotást Urbán András rendezésében. Azonkívül, hogy fél év kihagyás után tekintheti meg végre a közönség ezt az egyedülálló produkciót, a felújítás különlegessége, hogy Neusatz lelkesen dübörgő csapatában Székely Bea szerepeit László Judit veszi át – így tehát a tisztelt publikum az előadást úgy láthatja, ahogy eddig soha!