2024. április 20., szombat

„Az anyanyelvünk és a kultúránk tart össze bennünket”

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerint a magyar kultúra napjának 2018-ban különleges üzenete van

A magyar kultúra olyan alapvető számunkra, mint a levegő, és az értékét csak akkor tudjuk igazán felfogni, ha belegondolunk, mi lenne velünk nélküle, hangsúlyozta a magyar kultúra napja alkalmából a zentai Művelődési Házban megtartott délvidéki központi ünnepségen mondott ünnepi beszédében dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki lapunknak adott nyilatkozatában az anyanyelv és a kultúra identitásmegőrző szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet.

A magyar kultúra napja alkalmából kitüntetett személyek az itteni közösség példaképei, akikre napjaink társadalmában is nagyon nagy szükség van, hiszen egy-egy kibontakozó fiatal számára a követendő példák jelentik az igazodási pontokat. A délvidéki közösségben mindig voltak ilyen igazodási pontok, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a vajdasági magyarságot az egyik legerősebb identitásmegtartó közösségként tarthassuk számon, éppen ezért nagyon örülök annak, hogy az ünnepségen találkozhattam az itteni közösség által kiválasztott kitüntetettekkel – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva dr. Hoppál Péter, aki az anyanyelv és a kultúra identitásmegőrző szerepére is felhívta a figyelmet.

A magyar kultúra napjának ünnepén itt, a délvidéki központi ünnepségen elsősorban a magyar anyanyelv és a magyar kultúra megőrzésének és továbbadásának fontosságát kell kiemelnem, hiszen bizonyított tény, hogy azon közösségekben, amelyek a határon túli területeken, illetve a diaszpórában erős, mély identitásgyökerekkel rendelkeznek, a legfontosabb kapocs a magyarsághoz a kultúra. Bármerre is sodor bennünket a történelem, az anyanyelvünk és a kultúránk tart össze bennünket, és már pici gyermekkorunktól kezdve identitásképző elemként hat. Ezért a jelenlegi magyar kormány az elmúlt évek során mindent megtett azért, hogy a korábbi idők magyar állami támogatásait megsokszorozza. Van olyan programunk, amelynek a támogatását egyik évről a másikra megdupláztuk. Ilyen például a Határtalanul! program, amelyre 2016-ban kétmilliárd, 2017-ben négymilliárd forintot használtak fel a részvevők, vagyis az az 1400 iskola, amely bekapcsolódott a programba, lehetőséget teremtve ezáltal arra, hogy az anyaországi gyermekek elutazzanak a határon túli gyermekekhez, valamint arra is, hogy a határon túli gyermekek meglátogassák az anyaországi gyermekeket. De ki kell emelni például az óvodai támogatásokat, az iskolai fejlesztéseket, valamint azt is, hogy már a 17 ezer főt is meghaladja azoknak a száma, akik a határon túli magyar közösségekből magyar nyelven folytatnak felsőoktatási tanulmányokat, és a magyar kormányra természetesen a továbbiakban is számíthatnak a határon túli magyar közösségek – emelte ki az államtitkár, majd kérdésünkre, hogy miként látja, napjainkban mennyire értékelődik fel a kultúra szerepe, hozzátette, a magyar kultúra napjának most, 2018 januárjában különleges üzenete van.

A körülöttünk lévő világ, Európa azt sugározza önmagáról, hogy elfelejti önnön értékeit, identitását, keresztény kulturális gyökereit. Ezzel szemben a közép-európai nemzetek, talán mondhatjuk, hogy Magyarország vezetésével és iránymutatásával, arra szövetkeztek, hogy szembeszegüljenek ezzel az állásponttal. Nem vagyunk hajlandóak külső diktátumra, a kívülről irányított népvándorlás előtti meghajlással feladni a saját identitásunkat. Nem véletlenül alakult ki ezer év távlatában az a kulturális közösség, amelyre építkezünk, és amelynek a fundamentumában gyökerezünk. Nekünk kultúrnemzetként fontos a magyar kultúra és annak megtartása, ezért nem áldozzuk fel a pillanatnyi érdekeknek, és nem tartjuk elfogadhatónak, hogy feladjuk kultúránkat, feláldozzuk identitásunkat, kereszténységünket csak azért, mert valakik kívülről ezt jónak látnák – fogalmazott dr. Hoppál Péter, aki kérdésünkre, hogy milyen módon kívánják folytatni a határon túli magyarság támogatását, hozzátette, mindenekelőtt a kulturális közösségmegőrzést szeretnék erősíteni.

Az óvodai neveléstől kezdve egészen a felsőfokú oktatásban való részvételig próbáljuk támogatni a szomszédos államok területén élő magyar közösségeket. Amennyiben az értelmiség helyben maradásának elősegítését magyar állami forintokkal kell pótolni, akkor a magyar állam azt is vállalja, annak érdekében, hogy minden eszköz biztosított legyen a szülőföldön való megmaradáshoz és az értelmiség helyben maradásához szükséges feltételek biztosításához – hangsúlyozta lapunknak adott nyilatkozatában dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.