2024. április 24., szerda

Az orosz hatóságok szerint 133 millió rubelt sikkasztott Kirill Szerebrennyikov

Újabb három hónappal meghosszabbította az illetékes orosz bíróság a sikkasztással gyanúsított Kirill Szerebrennyikov orosz rendező házi őrizetét, a kedden ismertetett vádirat szerint a rendezőt és Hetedik stúdió nevű vállalkozásának munkatársait 133 millió rubel elsikkasztásával vádolják.

Szerebrennyikovot, Oroszország egyik legismertebb rendezőjét augusztusban helyezték házi őrizetbe, mert a kulturális tárca által a Platform nevű kortárs művészeti projekt kifejlesztésére és népszerűsítésére adott több mint 214 millió rubeles állami támogatás egy részét elsikkasztotta. A korábbi vádiratban 69 millió rubel (csaknem 300 millió forint) elsikkasztását rótták fel neki. Letartóztatták korábban a projekt megvalósítására életre hívott Hetedik stúdió nevű vállalkozásának egyik munkatársát, két másikat házi őrizetbe helyeztek. Az egyik gyanúsított külföldre menekült a felelősségre vonás elől.

Szerebrennyikov, a moszkvai Gogol Színház 48 éves rendezője tagadja bűnösségét.

A keddi bírósági tárgyaláson a rendező ügyvédje, Dmitrij Haritonov az új váddal kapcsolatosan elismerte, hogy a stúdió volt könyvelője, Nyina Maszljájeva eltulajdonított 133 millió rubelt a vállalkozástól, de azt vissza is fizette a stúdió kasszájába.

Közölte, hogy az erről szóló bizonyítékokat a bíróság elé terjesztették.

Az ügyvéd úgy vélte, hogy ez a könyvelési szabályok megsértését jelenti, nem pedig azt, hogy a stúdió vezetése sikkasztott.

A védelem ismételten kérte, hogy 68 millió rubel óvadék ellenében helyezzék szabadlábra védencét és a stúdió szintén házi őrizetben lévő producerét, de a bíróság elutasította azt és április 19-ig meghosszabbította házi őrizetüket.

A szókimondó Szerebrennyikov az Oroszországban egyre szélesedő cenzúra és az orosz hatóságok hangos bírálója. Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban cáfolta, hogy cenzúra vagy politikai nyomás állna a sztárrendező ügyének hátterében, ahogyan azt sokan feltételezik.