2024. április 19., péntek

Szerteágazóbb szerb–japán együttműködés

Abe Sinzó befejezte szerbiai látogatását

Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke ma befejezte kétnapos szerbiai látogatását. Érkezésének fő küldetése az volt, hogy megerősítsék a két ország gazdasági és politikai együttműködését. A repülőtérre Aleksandar Vučić államfő, Ana Brnabić kormányfő és Ivica Dačić külügyminiszter kísérték ki.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mint az a két diplomáciai delegáció bilaterális ülése után kiderült, mindenekelőtt a nemzetközi és a két ország közti együttműködés megerősítéséről tárgyaltak, a jelenlegi beruházások jelentős mértékű növeléséről, valamint az új japán beruházásokról is szót ejtettek.

Az első japán beruházásra még 2006-ban került sor, amikor a Japan Tobacco International (JTI) megvásárolta a zentai dohánygyár részvényeit. Tavaly szeptemberben pedig a Yazaki vállalat nyitott gyártóüzemet Šabacon, ez az egyik legnagyobb greenfield beruházásnak számít Szerbiában. Emellett egy francia vállalattal közösen az Itochu vállalat köz-magánpartnerségben a vinčai hulladék felszámolását vette célba.

Japán és Szerbia árucsere-forgalma megközelítőleg 155 millió dollár volt az előző évben. A tárgyalófelek ezt kevésnek ítélték meg, és a növelését helyezték kilátásba. Szerbia az autóiparba, a vegyiparba, a gyógyszeriparba és az IT-iparba való japán beruházásra számít, de japán beruházók érdeklődést mutattak a mezőgazdaság, mindenekelőtt az élelmiszeripar, a környezetvédelem és a turizmus iránt is.