2024. március 28., csütörtök

Fordulópont az együttműködésben

Tizenhat nagyvállalat képviselője érkezett a japán kormányfővel Belgrádba

Szerbiának kulcsfontosságú szerepe van a nyugat-balkáni stabilitás fenntartásában – emelte ki tegnap Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke szerbiai látogatása során. A japán kormányfő európai turnéján kétnapos látogatást tesz Szerbiában és delegációjában több japán vállalkozó is jelen van. Látogatásának célja a japán diplomácia kiszélesítése és a gazdasági együttműködés megerősítése a Nyugat-Balkánon. A Nikola Tesla Repülőtéren Ana Brnabić szerb kormányfő fogadta, majd a Szerbia Palotában Aleksandar Vučić államfő köszöntötte.

A honi politikai vezetőség sokat remél ettől a látogatástól, hiszen három évtizede nem került sor Belgrádban ilyen szintű látogatásra. A japán miniszterelnök látogatása nemcsak politikai szempontból juttatja előnyökhöz Szerbiát, hanem gazdasági szempontból is fontos, hiszen több tíz japán és szerb vállalkozó tárgyalhatott a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az IT-technológia és más terület együttműködési lehetőségeiről. A gazdasági tanácskozáson jelen volt Abe Sinzó, Aleksandar Vučić és Ana Brnabić is.

Az ülést követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić hangsúlyozta, hogy Szerbia számára ez a látogatás történelmi fontossággal bír, ugyanakkor fordulópontot is jelent a két ország együttműködésében.

A két ország közötti árucsere-forgalom nagyon kicsi, ami nagy előrelépési lehetőségeket rejt magában a jövőre nézve – hangsúlyozta Vučić, majd azzal folytatta, hogy a miniszterelnök delegációjában 16 jelentős vállalat képviselteti magát.

– Úgy gondolom, hogy a beruházásokra Szerbia a legalkalmasabb Európának ezen a részén. Itt a japán beruházók jelentős haszonra tehetnek szert. Ez ösztönzőleg hathat rájuk, minket pedig az motivál, hogy csökkenthetjük a munkanélküliséget és növelhetjük az életszínvonalat – mondta az államfő és megköszönte Japánnak a 2014. évi áradásokban nyújtott támogatását.

Abe Sinzó közölte, Japán sem fogja soha elfelejteni Szerbia támogatását a 2011-es természeti katasztrófa okozta károk elhárításában. Abe fontosnak tartja a szerbiai látogatást, szerinte ugyanis Szerbiának kulcsfontosságú szerep jut Nyugat-Balkán stabilitásának fenntartásában. Úgy látja, a Nyugat-Balkántól (is) függ nemcsak Európa, hanem a nemzetközi közösség stabilitása is. Emiatt Japán támogatja, hogy Szerbia az európai közösség részévé váljon.

Japán és Szerbia gazdasági együttműködésére vonatkozóan közölte, Japán bővíteni szeretné gazdasági együttműködését Szerbiával, illetve az egész Nyugat-Balkánnal. A két ország megerősítéseként pedig beruházási szándékáról tett tanúbizonyságot, mégpedig a Nikola Tesla áramerőmű esetében.

A Szerbiai Gazdasági Kamara adata szerint tavaly több mint 152 millió dollár értékben valósult meg Szerbia és Japán között árucsere-forgalom. A 2017. év 11 hónapja alatt Szerbia 45,1 millió dollár értékben szállított Japánba mindenekelőtt dohányt és élelmiszert, vagyis gyümölcsöt, de az iparhoz szükséges gépeket és bútort is. Japánból azonban 107,5 millió dollár értékben hozott be személygépkocsit, irodai gépeket, építészeti gépezeteket, mérőberendezéseket, fényképezéshez és filmezéshez szükséges adalékokat.

A japán miniszterelnök ma is folytatja szerbiai látogatását.