2024. április 16., kedd

PISA-felmérés áprilisban

Milyen a diákok alkalmazott tudása?

Áprilisban kezdődik a 15 éves diákok, vagyis a többségében első középiskolás diákok tudásfelmérése. A PISA-felmérés mintegy másfél hónapig tart majd, és az olvasási készséget, az alkalmazott matematikai, az alkalmazott természettudományi és a pénzügyi műveltséget vizsgálják általa. Az így szerzett adatok mutatják majd meg, hogy a nemzetközi kutatásban résztvevő 200 ország között Szerbia oktatása milyen szinten van, amikor az alkalmazott tudományokról van szó.

A szerbiai oktatási minisztérium adatai szerint a PISA-mérés április 10-én kezdődik és másfél hónapig tart, azzal, hogy ebben az évben sokkal több 15 éves diákot vonnak majd be a tudásfelmérésbe, mint azt a korábbi években tették. Vagyis a felmérésben 222 iskola vesz részt mintegy 8000 tanulóval.

Tavaly próbatesztelést végeztek. Ekkor a felmérést elektronikus úton végezték, és újdonságnak számított az is, hogy első alkalommal mérték fel a diákok pénzügyi műveltségét. A tudásfelmérő sikerességének érdekében az oktatási minisztérium az idei mérésre újabb laptopokkal korszerűsítette az iskolák informatikai szaktantermeit.

Miután az oktatási kerettörvény kötelezi az iskolákat arra, hogy részt vegyenek ebben a felmérésben, a tanárok és a diákok is már februártól a minisztérium honlapján megismerkedhetnek azokkal a feladatokkal, amit a PISA-felmérés lekövetésével megbízott munkacsoportok állítottak össze. Ezzel segítik a tanárokat és a diákokat abban, hogy minél jobban felkészüljenek a tudásfelmérésére, illetve, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék a meglepetéseket, valamint azokat a körülményeket, amelyek negatívan hathatnak a felmérés eredményére.

Szerbia 2001 óta vesz részt ebben a nemzetközi tudásfelmérésben, amit háromévente szerveznek meg. A legutóbbi, 2015-ös tesztelés a szerbiai diákok nélkül zajlott le, mert az illetékesek késtek a szerződés aláírásával, pénzügyi problémák is felmerültek. A szerbiai 15 évesek 2012-ben, amikor legutóbb részt vettek a nemzetközi felmérésben, nem értek el kiemelkedő eredményt. Akkor a 65 ország között a 43. helyen végeztek.