2024. április 24., szerda

Jó napot, gazduram! hatodszor

Díjakban részesültek a termőföld minőségének megőrzésében jeleskedő termelők

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karán január 17-én és 18-án tartják meg a már hagyományos szaktanácskozást a termelők, az agronómusok és a szakszolgálatok számára

– Huszonkét téma kerül feldolgozásra két nap alatt, a holnap kezdődő Jó napot, gazduram! rendezvény keretében, ahol az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanárai és külföldi szakemberek ismertetik a termelőkkel a legújabb tudnivalókat. A szakmai előadások során különösen két kérdés jelentőségét szeretnénk taglalni. Az egyik a víznek a termelésben betöltött fontosságára vonatkozik, a másik pedig arra a kérdésre próbál feleletet adni, hogy, miként lehet ismert vevő számára termelni. Az idei rendezvényünk fővédnökei a köztársassági mezőgazdasági minisztérium és a tartományi mezőgazdasági titkárság, társzervezők pedig a Zentai Gazdakör és az Észak-vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, az Agroprofit hírportál, a Moje Gazdinstvo szaklap és az Újvidéki Szaktanácsadói Szolgálat – ismertette tegnap Újvidéken dr. Dragana Latković, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanszékvezető tanára, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke.

Itt mondjuk el, hogy a szaktanácskozás tartama alatt a Mezőgazdasági Kar előcsarnokában az Újvidéki Növénynemesítő és Kutatóintézet a tavaszi vetőmagkínálatát 20 százalékos árengedménnyel fogja árusítani.

A díjazottak, akik gazdaságukon sikeresen párosítják a növénytermesztést és a jószágtenyésztést (Fotó: Ótos András)

A díjazottak, akik gazdaságukon sikeresen párosítják a növénytermesztést és a jószágtenyésztést (Fotó: Ótos András)

Az eseménybejelentőn díjkiosztás is volt, átadták az okleveleket azoknak a termelőknek, akik kimagasló eredményeket mutattak fel a termőföld minőségének növelése és megőrzése terén azáltal, hogy gazdaságukon sikeresen párosítják a növénytermesztést és a jószágtenyésztést.

Nedeljko Tica, a mezőgazdasági kar dékánja ez alkalommal elmondta, az idei szaktanácskozás mottója: A termőföld minden, ami arra utal, hogy a föld a legfontosabb adottság, és hogy nincs sikeres növénytermesztés sikeres jószágtenyésztés nélkül.

– Szántóföldjeink nagy részét évtizedeken keresztül nem dúsították istállótrágyával, ami fontos a termőföld humusztartalmának megőrzése szempontjából. Ugyancsak fontos lenne erről gazdálkodási naplót vezetnie minden gazdaságnak, de a jelenlegi törvényes előírások közül csupán a Termőföldről szóló törvényben említi meg ezeket a naplókat, máshol nincs szó róluk – fejtette ki dr. Dragana Latković.

A díjazottak: Stevan Ivkov, (Farkasd), Aleksandar Radojević, (Kevevára), Dušan Nedimović, (Mitrovica), Darko Vukmanov-Simokov (Verušić), Srećko Đuričić (Kupinovo) és Hallai Róbert (Muzslya), akivel a ma megjelent Magvető mellékletben készült interjú.