2024. március 29., péntek

Itt a tél! (?)

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Sokan hiányoltuk, és január közepéig kellett rá várnunk, de végre megérkezett. A szabadkai karácsonyi vásárral körülbelül egy időben véget ért a tél közepi tavaszi időjárás, és átadta helyét az igazi télnek, amely már toporzékolva várt az ajtók előtt. Vasárnap országszerte arról szóltak a híradások, hogy a nap folyamán sárga riasztás van életben Szerbia szinte egész területén a várható erős havazás és szél miatt. Vajdaságról ekkor még nem volt szó, viszont hétfőn már a régiónkba is betoppant a tél.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Az elmúlt hétvége viszonylag csendben telt, a szerb újév ellenére. A Palicsi Meteorológiai Állomás információi alapján szombaton +2 és +5 °C között mozgott a hőmérséklet, míg vasárnap reggelre már fagypont alá süllyedt, a hőmérő higanyszála −1,4 °C-ot mutatott, míg a napi maximum 2,5 °C volt. A hétvégén egyébként semmi rendkívülit nem tapasztaltak az időjárás terén. Hétfőn reggel −4 °C-os hőmérséklet várta a polgárokat, majd a délelőtti órákban a havazás is megkezdődött. A havazás időnként alábbhagyott, intenzitása megerősödött, de kitartóan hullott, annak ellenére, hogy a betonra érve azonnal elolvadt. Viszont a közlekedést így is megzavarta, a csúszós utak és a rossz látási viszonyok óvatosságra intettek mindenkit.

Ami a folytatást illeti az országos Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a csapadékos, felhős időjárás egészen a hétvégéig kitart. Kedden folytatódik a lehűlés, ugyanakkor szerdától már a hőmérséklet fokozatos emelkedésére lehet számítani, aminek köszönhetően a hétvégén a napi csúcshőmérséklet elérheti a +10 °C-ot is.