2024. április 19., péntek

Három ország lányai a Barátságtornán

Adán hét hazai és külföldi egyesület kézilabdázója lépett pályára a nemzetközi korosztályos női tornán

A Halász József Női Kézilabdaklub január 13-án és 14-én első alkalommal tartotta meg a Barátságtornát Adán a sportcsarnokban, ahol 7 magyarországi, romániai, vajdasági és szerbiai egyesület 100 utánpótláskorú leány kézilabdázója lépett pályára. A nemzetközi tornán összesen 10 csapat játszott a 2003–2004-es, illetve a 2005–2006-os korosztályban.

A bronzérmes adai csapat Rákos Zsuzsa edzővel (Csincsik Zsolt felvétele)

A bronzérmes adai csapat Rákos Zsuzsa edzővel (Csincsik Zsolt felvétele)

A kézilabdatorna ünnepélyes megnyitóját szombat este tartották meg az adai sportcsarnokban, ahol felvonultak a részt vevő egyesületek csapatai, mégpedig Magyarországról a balatonboglári Neka (Nemzeti Kézilabda-akadémia), a PC Trade Szeged KKSE és a Kézilabda Szeged SE, a romániai Zsombolya, valamint Szerbiából a raljai Kosmaj, illetve Vajdaságból a Temerin és a házigazda Halász József. A játékosokat és az edzőket a házigazda egyesület nevében Urbán Mónika, a Halász József Kézilabdaklub vezetőségi tagja köszöntötte. A tornán szombat és vasárnap délelőtt és délután zajlottak a mérkőzések mindkét korosztályban. Az idősebb korosztálynál hat csapat játszott két háromfős csoportban. A szombati csoportmérkőzéseket követően vasárnap játszották le a helyosztó meccseket. A fiatalabb lányok mezőnyében négy csapat lépett pályára, amelyek körmérkőzéseken döntöttek a végeredményről.

Vasárnap délután került sor a Barátságtorna ünnepélyes eredményhirdetésére, amelyen a szervezők átadták az érmeket a dobogós csapatoknak, valamint a köszönőleveleket mindkét korosztályban a torna legkiválóbb játékosainak, góllövőinek és kapusainak.

A kupa végeredménye – 2003–2004-es korosztály: 1. Neka, 2. Kosmaj, 3. Halász József, 4. Kézilabda Szeged SE, 5. PC Trade Szeged KKSE, 6. Zsombolya; 2005–2006-os k.: 1. Temerin, 2. Kézilabda Szeged SE, 3. PC Trade Szeged KKSE, 4. Halász József. A legjobb kapusok: Zaj Klára (Neka), Szőke Szonja (Kézilabda Szeged SE). A legeredményesebb góllövők: Bencsik Dorka (Kézilabda Szeged SE), Cvitkó Anna (Halász József). A legjobb játékosok: Tamara Kocić (Kosmaj), Ana Petrović (Temerin).

Urbán Mónika, a Halász József Kézilabdaklub vezetőségi tagja lapunknak elmondta, hogy a csapatok szoros és színvonalas mérkőzéseket játszottak a nemzetközi tornán, amelyet a jövőben minden évben szeretnének megtartani:

A Barátságtorna nemcsak egy nagyon jó felkészülési torna a lányoknak az előttük álló bajnokságra, hanem nagyon fontos az is, hogy a játékosok között barátságok szövődjenek. Azt szeretnénk, hogy a lányok, akik a pályán ellenfelek, az életben barátok legyenek, és akkor sokra többre vihetik a kézilabdában és a mindennapokban is. A Halász József Női Kézilabdaklubnak azért is fontos a torna, hogy megismerjenek bennünket a környező városokban és országokban. Hiszen ebben a térségben a kézilabdában központi szerepet játszunk, és egyre többen keresnek fel bennünket a környező településekről, mivel sikeres az utánpótlás-nevelésünk, amely ügyes kézilabdázó kislányokat nevel ki. A kézilabdaklubban diplomás edzők segítik a lányokat, hogy minél jobbak és eredményesebbek legyenek, közben pedig a csapatmunkára fektetik a hangsúlyt. Rákos Zsuzsa és Király Ágnes utánpótlásedző sokban hozzájárult a torna megszervezéshez is, hiszen ők vették fel a kapcsolatot a részt vevő egyesületekkel – közölte a kézilabdaklub képviselője, aki hozzátette, hogy Ada község önkormányzata a torna főtámogatója, a lebonyolításban pedig segédkezett az adai Ifix Ifjúsági Szervezet.