2024. március 29., péntek
KÉZILABDA – XIII. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Szerbia hősiesen küzdött, de elvérzett

Az első pillanattól kezdve látszott, hogy a szerb fiúk nem duzzadnak az önbizalomtól a Svédország elleni, második fordulós csoportmeccsen, s ennek az lett a következménye, hogy a skandinávok már tíz perc elteltével stabil, 4-5 gólos előnnyel gazdálkodhattak. Negyedóra játék után Jovica Cvetkovićnak végre sikerült felráznia a legénységét. Šešum és Zelenović is jó ütemben talált be, s már úgy tűnt, Szerbia talán visszakapaszkodik, ám a különbség befagyott a stabil svéd előnynél – elsősorban a kapuban parádézó Appelgrennek köszönhetően.

A svédek másik „extrája” a könnyed északi hátszél volt – igaz, Svédországból nézve Dánia délre van –, s talán épp a dán sípmesterek jótékony, kifinomult közreműködésének köszönhető, hogy a hősies szerb feltámadás a meccs derekán megakadt. Mínusz hatról kettőre tudott feljönni a szerb csapat (21:23), ám a végére elfogyott az erő, és valószínűleg elfáradtak az idegek is, így a svédek – akiknek a játéka a második félidőben jóval visszaesett – végül öt góllal nyertek.

Az A csoportban így Szerbia Izland kezében van – vagy úgy, hogy a szigetiek pontot szereznek Horvátország ellen (ebben az esetben Šešumék biztos búcsúznak), ellenkező esetben az izlandi–szerb meccs dönt a harmadik továbbjutóról. A Horvátország–Izland mérkőzés lapzárta után ért véget.

Az Eb eddigi legjobb mérkőzését Franciaország és Norvégia vívta (Fotó: Beta/AP)

Az Eb eddigi legjobb mérkőzését Franciaország és Norvégia vívta (Fotó: Beta/AP)

Split: Szerbia–Svédország 25:30 (10:16)

Spaladium Aréna, 9500 néző, vezette: Gjeding, Hansen (dán).

Szerbia: Šešum 3, Vujić, Đukić 2, Beljanski 3, Nenadić 4, Radivojević, Marković 2, Đorđić 2, Ilić 5, Jovanović 1, Zelenović 1, Marsenić 2, Vujin, Obradović, Cupara, Ivanišević.

Svédország: Henningsson 1, Jeppson 1, Darj, Tollbring 1, Ekberg 4, Palicka, Wanne 3, Pettersson, Jakobsson 4, Appelgren, Lagergren 5, Gottfridsson 1, Arnesson, Zachrisson 3, Nielsen 3, Nilsson 4.

A horvátok hozták a kötelezőt

Bár Szerbia derekasan küzdött, az elvárásoknak megfelelően nagy különbségű vereséget szenvedett a házigazda horvátok ellen az A csoport első fordulójában, a tüzes hangulatú spliti Spaladium Arénában. Jovica Cvetković fiai igyekeztek tartani a lépést a horvátokkal, ám fokozatosan elveszítették a kapcsolatot. A szünetig ötgólos hátrányt szedtek össze, s a második félidőt ugyanekkora különbséggel nyerte meg a 6-6 gólos Stepančić és Štrlek vezette hazai csapat.

Mikler Roland védése (Fotó: MTI)

Mikler Roland védése (Fotó: MTI)

Split: Horvátország–Szerbia 32:22 (14:9)

Spaladium Aréna, 11 000 néző, vezette: Geipel, Helbig (német).

Horvátország: Stevanović, Mihić 2, Duvnjak 2, Stepančić 6, Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Horvat 4, Karačić 2, Mandalinić 1, Alilović, Štrlek 6, Čupić 2, Musa 1, Mamić, Cindrić 4.

Szerbia: Šešum 2, Vujić, Đukić, Beljanski 1, Nenadić 6, Radivojević 1, Marković 2, Đorđić, Ilić 3, Jovanović, Zelenović 5, Marsenić 1, Vujin 1, Obradović, Cupara, Ivanišević.

A magyarok sem kezdték fényesen a kontinensviadalt, de az olimpiai bajnok Dánia ellen nem is volt várható több, mint a tisztes helytállás. Ezt a fiúk helyenként teljesítették is, néha azonban kicsúszott a gyeplő a kezükből, így nagyjából helyes volt az az Eb előtti megállapítás, hogy a továbbjutást a csehek elleni mérkőzésen kell keresni.

Az Eb-n egyébként már meg is történt az első meglepetés, hiszen az esélytelennek vélt Macedónia legyőzte Szlovéniát. Veselin Vujović, a szlovénok szövetségi kapitánya még vasárnap sem tudott napirendre térni a bíráskodás felett, mert szerinte a román bírói kettős legalább 19 hibás olyan ítéletet hozott, amelyek a szlovénokat sújtották: „Ha ezt a teljesítményt az EHF vezetői jóváhagyják, akkor el kell menni inkább bányászni” – mondta elkeseredetten az egykori világsztár, aki előre jelezte, az Eb után inkább nyugdíjba vonul, mert a kezén máris kiütések jöttek ki, s nem érdemes az egészségét veszélyeztetni.

Varasd: Dánia–Magyarország 32:25 (14:12)

Varaždin Aréna, 5200 néző, vezette: Gubica, Milošević (Horvátország).

Dánia: N. Landin, Lindberg 2 (2), Olsen 2, Lauge Schmidt 7, R. Toft Hansen, M. Hansen 7 (2), Mortensen 3, Green, Möllgaard, H. Toft Hansen 2, Mensah Larsen 1, Damgaard 5, Svan 1, M. Landin 2.

Magyarország: Mikler, Lékai 5 (1), Ancsin 2, Bánhidi, Schuch 3, Bodó 3, Juhász, Borbély, Balogh 3, Ligetvári 1, Császár 2, Dzsamali 2, Szöllősi, Bartók 4, Hornyák, Vilovszki.

További eredmények (lapzártáig), B csoport: Franciaország–Norvégia 32:31, Ausztria–Franciaország 26:33. C csoport: Németország–Montenegró 32:19, Macedónia–Szlovénia 25:24. D csoport: Spanyolország–Csehország 32:15.

A mai program, C csoport: Szlovénia–Németország (18.15), Montenegró–Macedónia (20.30). D csoport: Magyarország–Spanyolország (18.15), Csehország–Dánia (20.30).

Szakértői szemmel

Ballai Attila

Ljubomir Vranješ szövetségi kapitány – aki magyar nyelven kezdett Eb-esélylatolgatásával egy perc alatt vált közönségkedvenccé – tökéletes pontossággal különített el két típusú mérkőzést: az egyiken egyértelműen erősebb az ellenfél, és rajta múlik a találkozó végkimenetele, a másikon nem, és ilyen esetben a magyar válogatott százszázalékos teljesítménye önmagában elég lehet a győzelemhez. Az Európa-bajnokság rajtján a dánok elleni összecsapás az első kategóriába tartozott. Még akkor is, ha egy esztendeje, a franciaországi vb nyolcaddöntőjében fiaink kiejtették az olimpiai ezüstérmeseket – akik akkor mintha el sem hitték volna, hogy veszíthetnek. Most ezzel a tapasztalattal gazdagabban kezdtek, de az első félidőben Lékaiék így is tartották velük a lépést. Köszönhettük ezt elsősorban a mieink kivételes tűzerejének, amely szünet után valamelyest alábbhagyott. A skandináv „légvédelem” ekkor már hatástalanította a magyar bombákat, és sebességben sem sikerült felülmúlni a dánokat. Így hátul csak kivételesen szilárd védekezéssel és kapusbravúrok sorával tarthattuk volna a lépést, de szünet után ez is, az is hiányzott. Mindenképpen méltánylandó, hogy együttesünk mínusz tízről visszajött hétre, és ez is egyfajta sportolói erény: fontos megérteni, hogy vereség és vereség között is van különbség. Hát még vereség és győzelem között. Reméljük, utóbbiban is lesz részünk, talán már ma, a spanyolok ellen. De szerdán, a csehekkel szemben feltétlenül.

(A szerző a Magyar Kézilabda-szövetség kommunikációs igazgatója)

Nyitókép: Az Eb eddigi legjobb mérkőzését Franciaország és Norvégia vívta (Fotó: Beta/AP)