2024. március 28., csütörtök

Lavrov: Washington nem kívánja megőrizni Szíria területi épségét

Az Egyesült Államok nem kívánja megőrizni Szíria területi épségét - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői moszkvai sajtóértekezletén.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: Beta/AP)

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: Beta/AP)

Ennek alátámasztására Lavrov megemlítette azt az amerikai kezdeményezést, amelynek értelmében a demokratikusnak nevezett ellenzéki erők határ menti biztonsági övezeteket hoznának létre. Ez a miniszter szerint nagy területleválasztást jelentene Szíria Törökországgal és Iránnal határos vidékein.
Lavrov ismételten azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogya többpólusú világrend kialakulása közepette illegitim eszközökkel törekszik visszaszoruló vezető szerepének megőrzésére. Az orosz diplomácia vezetője a "tisztességes konkurenciaharc" amerikai megsértésének példájaként említette meg egyebek között az orosz Északi Áramlat-2 földgázvezeték megépítésének akadályozását, az orosz média visszaszorítására tett kísérleteket, valamint azt, hogy az orosz sportolókat - Lavrov szerint nem létező - kollektív doppinghasználatra hivatkozva megpróbálják eltiltani a nemzetközi versenyektől.

Moszkva kész támogatni a közvetlen tárgyalást a Washington és Phenjan között

Oroszország kész támogatni a közvetlen tárgyalást az Egyesült Államok és Észak-Korea között a koreai válság rendezése érdekében - mondta Szergej Lavrov.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az észak-koreai válság katonai megoldása katasztrófához vezethet. Emlékeztetett rá, hogy Oroszország és Kína a konfrontatív lépésektől való tartózkodásra hívta fel a konfliktusban érintett feleket. Mint mondta, az ilyen fellépések befagyasztása után Moszkva kész segédkezni Washington és Phenjan párbeszédének előmozdításában a hatoldalú folyamat keretében, amelyben korábban a két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és Japán vett részt. Kijelentette, hogy Moszkva nem támogatja a Vancouverben január 16-án Észak-Koreáról tartandó külügyminiszteri tanácskozást.