2024. március 28., csütörtök

Székely zászlóval takarták le a román címert

Bukarest tiltakozik a Hatvannégy Vármegye akciója miatt

A román külügyminisztérium provokációnak nevezte és közleményben ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) múlt hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székely zászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál.

A hétfői közlemény szerint egy revizionista programot hirdető szervezet nemzeti jelképeket meggyalázó cselekedetéről van szó, amely a román külügyminisztérium szerint ellentmond a diplomácia kapcsolatokat szabályozó bécsi egyezménynek és teljességgel elfogadhatatlan.

Bukarest felkérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét, erről pedig párbeszédet akar folytatni Magyarország bukaresti nagykövetével.

„A román hatóságok folyamatosan együttműködési készségüket hangoztatták a Budapesttel folytatott párbeszédben” – olvasható a közleményben, amely szerint a román fél elvárja, hogy Magyarország egy valódi stratégiai partnerség és a két ország közti alapszerződés jegyében viszonyuljon a kétoldalú kapcsolatokhoz.

Teodor Melescanu, a román diplomácia vezetője a magyar hatóságokhoz intézett felhívást magyarázva az Antena 3 hírtelevíziónak azt mondta: a budapesti román nagykövetséget nem őrzik.

„A román címer a kerítésen kívül van, közterületen, semmi sem akadályozza elérését. Románia nagykövetségét nem őrzik, éppen ezért kértünk intézkedést. Nincs miért megijedni, senki sem hatolt be az udvarra, de meggyalázták Románia egy nemzeti jelképét, amely a nagykövetséget jelző táblán található” – mondta a román külügyminiszter.

A Krónika című erdélyi napilap szerint a HVIM néhány aktivistájának pénteki akciójáról Marius Pascan, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) szenátorának Facebook-bejegyzése alapján értesült a történtekről a román sajtó. Pascan felszólította a román hatóságokat, hogy „ne hunyászkodjanak meg gyáván”, hanem kérjenek magyarázatot a történtekre, többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől.

„Ezek az akciók veszélyesek, és könnyen radikalizálódhatnak, ha nem akadályozzák meg azonnal. De meglehet, hogy éppenséggel Budapest érdeke mesterségesen feszültséget szítani a kétoldalú kapcsolatokat illetően. De meglehet, hogy éppenséggel Budapest érdeke mesterségesen feszültséget szítani a kétoldalú kapcsolatokat illetően. Szerintem nem kellene passzívnak maradnunk, lehajtanunk a fejünket a nagy egyesülés centenáriuma évében” – idézte a Traian Basescu volt államfő vezette PMP szenátorát a Krónika.

A HVIM Pest megyei és budapesti szervezetének honlapján azt közölte, hogy az akció válasz volt a román kormányfő „vulgársoviniszta kirohanására”. Mihai Tudose szerdán egy televíziós műsorban közvetve akasztással fenyegette meg az autonómiát követelő erdélyi magyarokat.

A román kormányfő nagy felháborodást kiváltó mondata a Realitatea hírtelevízió szerda esti műsorában hangzott el, amikor az erdélyi magyar pártok hétfőn elfogadott közös autonómianyilatkozatáról kérdezték. Tudose egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a kezdeményezéshez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.