2024. április 25., csütörtök

„Választási programmal, ne gyűlölettel”

Belgrádban, Borban és Aranđelovacon március 4-én tartják a helyhatósági választásokat

Maja Gojković, a parlament elnöke ma március 4-ére írta ki a belgrádi, az aranđelovaci és a bori helyhatósági választásokat, majd felszólította e három város polgárait, vegyenek részt rajtuk, hiszen az ő döntésüktől függ, milyen lesz a városuk, a polgároknak és családjuknak az életminősége, milyen tervek valósulhatnak meg, és merrefelé fejlődik majd a környezetük.

Gojković rámutatott, nem elfogadható a választások ellen fellépni, hiszen a nemszavazással, vagy ellenszavazással nem fejlődik semmi, nem épülnek iskolák, sem óvodák, és nem emelkedik az életszínvonal sem. Arra szólította fel a helyhatósági választásokon induló pártokat, hogy felelősségteljesen vegyenek részt a választásokban, tiszteletben tartva az ellenfeleiket, a megmértettetésen pedig saját programjaikkal probáljanak kiemelkedni és ne  gyűlölködéssel.

Mivel Belgrádban, Aranđelovacon és Borban is városi képviselő-testületi választások választása lesznek, Gojković arra kérte a három város polgárait, jól vizsgálják meg, kik szerepelnek a pártok listáján, milyen eredményt tudnak felmutatni, és ez alapján döntsenek.

LISTÁK FEBRUÁR 16-IG

Zoran Lukić, a belgrádi városi választóbizottság elnöke a Beta hírügynökségnek elmondta, a politikai pártok, a pártkoalíciók, a polgári csoportosulások február 16-ig adhatják át választási listájukat. Kiemelte, képviselőt bejegyzett politikai pártok, pártkoalíciók és polgári csoportosulások is jelöltethetnek. Jelöltjeiket fejenként legalább 30 polgárnak kell támogatni az aláírásával. Ugyanakkor a listán legalább a képviselő-testületben helyet foglaló képviselők számának harmadával egyező számú képviselőjelöltnek kell szerepelnie. A belgrádi városi képviselő-testületben 110 képviselő foglal helyet.

Belgrádban legutóbb 2014-ben tartottak helyhatósági választásokat, akkor előrehozott parlamenti választásokra is sor került.

HÁNY LISTA LESZ?

A belgrádi helyhatósági választásoknak a pártok nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint más városokban. A Szerb Haladó Párt belgrádi listáját vasárnap este ismertette az RTS-n tett vendégszereplésekor Aleksandar Vučić államfő, aki egyben a párt elnöke is. Kiemelte, listavezetőjük dr. Zoran Radojičić, az Orvosi Kar tanára, illetve a Tirševa Egyetemi Gyermekklinika igazgatója és vezető sebésze. Bár nem erősítette meg, hogy a sebész a polgármesterjelöltjük, de nem is zárta ki ennek a lehetőségét. Kiemelte, a lista első 25 helyezettje között több olyan személy is szerepel, aki eddig nem végzett politikai tevékenységet, de rajta lesz Siniša Mali, a város jelenlegi polgármestere, valamint Goran Vesić, a város menedzsere is.

Eddig nem lehetett tudni, hogy a demokrata blok hány listával indul. Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke tegnap kiemelte, támogatni fogják az Új Párttal koalícióban induló Demokrata Párt listáját és polgármesterjelöltjét, ugyanakkor hozzátette, hogy ezzel a döntésével kiáll azon megállapítása mellett, hogy el kell kezdeni a DP megújított egyesítését.

– Ezzel nemcsak Dragan Šutanovcnak nyújtunk támogatást, hanem a DP munkájának megújításához is – mondta Tadić tegnapi sajtótájékoztatóján.

Önálló listával indul a Szerbiai Szocialista Párt is, a korábban bejelentett polgármester-jelöltje Aleksandar Antić lesz. Ugyanakkor Miljan Damjanović, a Szerb Radikális Párt polgármester-jelöltjének tegnapi kijelentése szerint az SZRP is önálló listát indít, és cáfolva a korábbi spekulációkat kiemelte, hogy nem lépnek kolícióra az SZSZP-vel.

Saša Janković, a Szabad Polgári Mozgalom vezetője, aki a Néppárttal és Dragan Đilasszal vesz részt a választásokon, sok szerencsét kívánt Boris Tadićnak és támogatottjainak. Hozzátette, az, hogy ki kivel vesz részt a választásokon, csupán műszaki kérdés, az a cél, hogy gátat vessenek a represszív rendszernek és annak, hogy az ország visszakerüljön a kilencvenes évekbe.

Önálló listával indul a Szerbiai Szocialista Párt is, a korábban bejelentett polgármesterjelöltje Aleksandar Antić lesz. Ugyanakkor Miljan Damjanović, a Szerb Radikális Párt polgármesterjelöltjének tegnapi kijelentése szerint az SZRP is önálló listát indít, cáfolva a korábbi spekulációkat kiemelte, nem lépnek kolícióra az SZSZP-vel.

A Szerbiai Demokrata Párt polgármesterjelöltje pedig Miloš Jovanović.