2024. március 29., péntek

Ne csupán egy gyermek szülessen

Slavica Đukić Dejanović: Sürgősen változtatni kell a népességpolitikán

Szerbia lakossága vészesen öregszik. A szerb kormány hamarosan felülvizsgálja a népességnövelésre vonatkozó stratégiát, jelentette be Slavica Đukić Dejanović, népességpolitikával megbízott miniszter.

Az utóbbi 112 évben 2016-ban született a legkevesebb gyermek, hangsúlyozta a miniszter. Tavaly azonban valamennyivel javult a helyzet. Elmondta, hogy a baby boom generáció tagjainak életkora mára meghaladja a 65 évet, a halandóság egyre növekvőben van Szerbiában. A miniszter úgy véli, a szerb kormány minden egyes részlege és a társadalom összes szegmense felelős az ügyért. A helyi önkormányzatok különféle projektumokon keresztül történő bevonása fontos tényezője a népességnövelésnek. E célból tavaly 15 helyi önkormányzat 130 millió dinár értékű vissza nem térítendő támogatásban részesült. Idén ötször nagyobb összeget, mintegy 600 millió dinárt különítettek el a népességszaporulatot ösztönző intézkedésekre, mondta Slavica Đukić Dejanović.

Kiemelte, hogy a házimunka, a gyermeknevelés és a munkahely közötti egyensúlyozás terheli meg leginkább a nőket, ezért különféle szolgáltatási tevékenységek bevezetésén kell gondolkodni, véli a miniszter. A gyermekvállaláshoz szükséges feltételek megteremtésének előirányzása szükséges. Ezáltal lehetővé válna, hogy az anya nem csupán egyszer dönt a gyermekszülés mellett.

Az adatok alapján 2014-ben több terhességmegszakítás volt mint terhesség. A miniszter asszony úgy véli, nem kívánatos terhesség esetén is a nő elidegeníthetetlen joga a szülésről dönteni.

Az állam a népességnövelés érdekében előirányzott lépései a 2008-as korszerűsített gyermekgondozási stratégiában szerepelnek, amelynek jelenlegi tartalmát Slavica Đukić Dejanović nem tartja hatékonynak. Ezért egy akcióterv kidolgozására is sor kerül majd, amely során minden egyes minisztériumot külön feladattal látnak el. A tervezet ugyanis a munkahelyi és a szülői szerepvállalást igyekszik majd összehangolni. Ezáltal lehetővé válna, hogy a szülő részmunkaidőben vagy otthonról végezze munkáját, ha gyermeke beteg. Ezenkívül a gyermekes családok pénzügyi ösztönzése és a meddőség elleni küzdelem is részei lesznek az új akciótervnek. Az állam a jövőben támogatásokkal ösztönözné a munkaadókat is.