2024. április 24., szerda

Új körforgalmú útkereszteződés épül

A városi költségvetésből pénzeszközöket irányoztak elő a Jovan Dučić sugárút és a Dragoslav Srejović utca közé tervezett körforgalom megépítésére. A közlekedési módosításnak köszönhetően az Újtelep összeforrhat Veternikkel.

Az új körforgalomnak köszönhetően újabb pontnál ér majd össze Újvidék Veternikkel, ami a környéket vonzóbbá teheti a jövőbeni beruházások tekintetében (Ótos András felvétele)

Az új körforgalomnak köszönhetően újabb pontnál ér majd össze Újvidék Veternikkel, ami a környéket vonzóbbá teheti a jövőbeni beruházások tekintetében (Ótos András felvétele)

A végleges projektum pár hónap múlva elkészül, nyáron pedig a költségvetés átütemezése során átutalják majd a pénzeszközöket a munkálatok megkezdésére. A Jovan Dučić sugárút és a Dragoslav Srejović utca összekötését a legújabb területrendezési terv látja elő, az útkereszteződésnek köszönhetően Újvidék és Veternik újabb ponton ér majd össze. Jelenleg a Mileva Marić utcán és a Futaki úton kívül a két városrésznek nincs más összeköttetési pontja. A Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatalban elmondták, hogy a Jovan Dučić sugárút végénél lévő parcella tulajdonjogi viszonyának a rendezése utolsó fázisába került.

Emlékeztetőül: A Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal tavaly többször is versenypályázatot írt ki az említett két városrész összekötési projektumának a kidolgozása érdekében, de nem volt jelentkező, így nem lett az egészből semmi. A projektum értékét adó nélkül kb. kétmillió dinárra becsülték.

Ahhoz, hogy az Újtelepet összekössék az említett részen Veternikkel, arra van szükség, hogy a Jovan Dučić sugárutat 330 méterrel meghosszabbítsák. A projektum szerint, a sugárút folytatása két-két forgalmi sávból áll majd, a menetirányokat elválasztó sziget pedig 1,5 méteres lesz. Az új útszakasz mindkét felére parkolókat, járdát és kerékpárutat terveznek – írta a Dnevnik napilap.

A Jovan Dučić sugárút és a Dragoslav Srejović utca kereszteződését körforgalommal szeretnék megoldani, a körforgalmú résszel együtt pedig az új útszakasz kb. 450 métert tesz majd ki.

Miután megépül az új, összekötő útszakasz, akkor a Felszabadulás sugárúttól egészen a veterniki Péter király utcáig folyamatosan, kanyarodás nélkül haladhatnak majd a gépjárművek.

Ha az Újtelep összeér Veternikkel ezen a részen, és kiépül a szükséges infrastruktúra, a környező telkek is sokkal vonzóbbak lesznek a befektetők számára, legalábbis a Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal illetékeseinek véleménye szerint.