2024. április 20., szombat

Ha tél, akkor madáretetés

A tél beköszöntével sokan gondolnak a kertjeinkben, parkjainkban élelem után keresgélő madarakra, és gondoskodnak arról, hogy számukra a hideg időben is jusson táplálék. Ebben az időszakban annak, aki rászánja magát, hogy madáretetésbe fog, több dologra is ügyelnie kell. Arról, hogy mit adhatunk, illetve mit nem adhatunk a madaraknak, az Arcus Környezetvédő Egyesület ornitológiai szakcsoportjának vezetőjét, Sihelnik Józsefet kérdeztük.

– A madarak etetését akkor érdemes elkezdeni, amikor már beköszöntenek az éjszakai fagyok, és a hőmérséklet napközben is a fagyponthoz közelít. Ez változó. Van, hogy már novemberben hidegre fordul az idő, de megeshet az is, hogy csak a december hozza meg a komolyabb fagyokat. A madáretetőket elsősorban olajos magvakkal ajánlott megtölteni. Főként ipari napraforgó jöhet számításba, de egyes madárfajok szeretik a kölest, a cinegék körében pedig nagyon kedvelt a dió. Ha rigóféléket is szeretnénk etetni, akkor az ő számukra tehetünk ki almát, főtt sárgarépát vagy apróra vágott sajtot. Helyezhetünk ki számukra nem sózott, nem füstölt, nyers szalonnát, faggyút vagy hájat is. A madarak itatását is meg kell oldanunk, hiszen vizet legfeljebb fagyott formában találnak. A madáritatóknál ügyelni kell arra, hogy naponta többször is cseréljük bennük a vizet, így nem tudnak befagyni. Érdemes olyan itatót választani, amibe a madár nem tud belemenni és belefürödni.

Mint minden tevékenységben, a madáretetésben is fontos a folyamatosság. Éppen ezért csak akkor érdemes elkezdeni, ha biztosak vagyunk abban, hogy elegendő táplálék áll rendelkezésünkre, és nem kell megszakítanunk az etetést a tél folyamán.

– Az etetést addig kell folytatnunk, amíg a téli időjárás tart. Az a lényeg, hogy ha elkezdtük etetni a madarakat, a tél folyamán folyamatos legyen az etetés, hiszen megszokják, hogy gondoskodunk róluk, máshol nem is keresnek táplálékot. Minden nap elegendő táplálékot kell magukhoz venniük, hogy fenn tudják tartani a testhőmérsékletüket. Ha nem találnak élelmet, a testhőmérsékletük csökken, ennek következtében kihűlnek és elpusztulhatnak – mondta el végezetül Sihelnik József.

A télen befektetett energia, amit a madarak etetésére fordítottunk, tavasszal térül meg, hiszen a madarak a költési időszakban visszatérnek a kertekbe, ahol számos rovartól szabadítanak meg bennünket.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület korábban több csatornán is meghirdette a napraforgómag-gyűjtési akcióját. A magokat az egyesület irodájának udvarán felállított madáretető fenntartására használják fel. Az akció jelenleg is él, és az eddigi felajánlások mellett továbbra is várják azoknak a jelentkezését, akik szeretnének hozzájárulni a téli madáretetéshez. Felajánlásaikat megtehetik a 064/94-86-585-ös telefonszámon, vagy üzenet formájában az egyesület www.arcus.org.rs webcímén.

Minden felajánlást szívesen fogadnak, hiszen a legkisebb mennyiség is számít