2024. április 23., kedd

Nem csak a veteránoké a világ

Kéthetes bemelegítő után máris következik az új teniszidény első nagy tornája, a hétfőn rajtoló melbourne-i Australian Open, amelyen Roger Federer védi a címet, míg Serena Williams sérülés miatt ugyanezt nem teheti meg.

A férfiak mezőnyében a hét aktív Grand Slam-bajnok közül csupán Andy Murray nem játszik, a többi hatból pedig Federeren kívül Novak Đoković, Rafael Nadal és Stan Wawrinka is győzött már Melbourne-ben, Juan Martín del Potro és Marin Čilić pedig nem. Ez a hatos ezúttal is a favoritok közé sorolható, bár nem egyforma esélyességgel, rajtuk kívül pedig elsősorban Grigor Dimitrov, Alexander Zverev és David Goffin pályázhat eleve a zárószakaszra. A legjobb 16-on kívüliek közül továbbá Nick Kyrgios és Andrej Rubljov a legveszélyesebb, de oda kell figyelni néhány fiatalra, például Denis Shapovalovra, Hjeon Csungra és Alex de Minaurra, míg bennünket az is nagyon érdekel, hogy mire lehet képes a melbourne-i főtáblán először szereplő, a naprakész ranglistán 85. zentai Györe László.

Ha az első 16 kiemelt jut a nyolcaddöntőbe, annak párosítása a következő lesz: Nadal–Isner, Čilić–Carreno, Dimitrov–Tsonga, Sock–Anderson, Thiem–Wawrinka, A. Zverev–Đoković, Goffin–Del Potro, Federer–Querrey.

Az 1. forduló máris néhány csemegével szolgál, vagyis a rajt rangadói a Querrey–F. López, Berdych–De Minaur, Bautista–Verdasco, Anderson–Edmund, Shapovalov–Cicipasz és Rubljov–Ferrer meccsek lesznek.

A nőknél a 12 aktív GS-bajnok közül 9 játszik, Serena Williams, Viktorija Azarenka és Szvetlana Kuznyecova hiányoznak. A 9 közül Melbourne-ben csak Angelique Kerber és Marija Sarapova győztek, akik most a titkos esélyesek listáját vezetik, a négy legnagyobb esélyes, Simona Halep, Caroline Wozniacki, Elina Szvitolina és Karolína Plíšková pedig még egyszer sem diadalmaskodott nagy tornán. Az első 16-on kívül magas helyezésre pályázhatna még Dominika Cibulková, Daria Gavrilova és – kizárólag tapasztalata miatt – Agnieszka Radwańska is.

Ha az első 16 kiemelt jutna be a nyolcaddöntőbe, a párosítás a következő lenne: Halep–Vesznyina, Ka. Plíšková–Konta, Muguruza–Szevasztova, Garcia–Mladenović, V. Williams–Görges, Szvitolina–Stephens, Osztapenko–Vandeweghe, Wozniacki–Pavljucsenkova.

A női mezőnyben csak három olyan meccset látunk az 1. fordulóban, melyet igazi rangadóként lehetne kezelni. Ezek a V. Williams–Bencic, Cibulková–Kanepi és Kontaveit–Krunić találkozók, bár a papírforma ezek esetében is az elöl írottak nagy esélyességét sugallja.

A selejtező tegnapi meccseit az eső szakította meg. Piros Zsombor két játszmában veszített az amerikai Bjorn Fratangelo ellen, a francia Quentin Halys a 3. játszmában 4:0-ra vezet Peđa Krstin ellen, Ivana Jorović pedig nem is kezdett a belga Ysaline Bonaventure ellen.

Fucsovics Márton döntős lett a canberrai challengeren. Ha ma nyer az olasz Andrea Seppi ellen, 12 helyet javít, és 73. lesz a ranglistán, vereség esetén pedig a 80. pozíciót foglalja el.