2024. április 25., csütörtök

A Halott nőké a fődíj

Átadták a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjait

A magyar kultúra napja alkalmából pénteken este a zentai Művelődési Ház színháztermében megtartott délvidéki központi ünnepségen kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat eredményeit, és átadták a díjazottaknak a különböző kategóriák legszebb könyveiért járó elismeréseket is.

Az ifj. Szilágyi Gábor reklámgrafikus, ifj. Sebestyén Imre dizájner, tipográfus és Penovác Endre képzőművész alkotta bírálóbizottság döntése értelmében a 2017. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat Terék Anna Halott nők című verskötete érdemelte ki, amely a Forum Könyvkiadó Intézet és a Kalligram Kiadó közös gondozásában jelent meg. A kötet egyúttal a legszebb szépirodalmi kiadvány díját is elnyerte. A zsűri külön elismerését fejezte ki Antal Lászlónak, a kötet illusztrátorának. A kiadvány az újvidéki Sajnos Nyomdában készült.
A bizottság a 2017. év legszebb gyermek- és ifjúsági könyv díját a zEtna kiadónak ítélte oda, Diószegi Ágnes Porcicák. Lencsi meséje című kötetéért, amelynek illusztrátora, Recskó Diana munkájához a zsűri külön is gratulált. A mesekönyv a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült.
A 2017. év legszebb művészeti könyve, albuma díját a Forum Könyvkiadó Intézet és az ENU (Ekologija Nauka Umetnost) közös gondozásában megjelent kiadvány, Antal Szilárd A rejtett város címmel megjelent kötete nyerte el, amelyet az újvidéki Sajnos Nyomda nyomtatott.
A tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában a legszebben gondozott kiadvány díját a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet érdemelte ki Vékás János Utak 2. címmel megjelent interjú- és társadalomtörténeti portré kötetéért, amely a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült.
A 2017-es évben a tankönyvpótló és -kiegészítő kiadványok kategóriában a díjat a Tigrislélek című prózaválogatás-kötet nyerte el, amely a Jó Pajtás, a Forum és a Magyar Szó közös gondozásában jelent meg, Hózsa Éva válogatásában és Sági Varga Kinga szerkesztésében. A zsűri külön elismerését fejezte ki Bicskei Anikónak a kötethez készített illusztrációiért.
Könyvsorozat kategóriában a bizottság a Forum Könyvkiadó Intézet Újraolvasó című sorozatát díjazta. A kiadó Munk Artúr Bácskai lakodalom, Herceg János Szikkadó földeken és Schwalb Miklós Fiú a konyhából című kötetekkel pályázott, amelyek a Grafoprodukt, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., valamint a Sajnos Nyomdában készültek.
A szakbizottság ezenkívül több dicsérő oklevelet is odaítélt. Szépirodalom kategóriában dicsérő oklevéllel jutalmazta a Forum Könyvkiadó Intézetet Lovas Ildikó Rózsaketrec című kötetéért, és dicséretben részesítette Blaskó Árpádot az egyedi kötettervért. Ugyanebben a kategóriában dicsérő oklevelet adományozott Koncz István Csend és lázadás címmel megjelent versválogatás kötetéért is, amely szintén a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg, Virág Ibolya válogatásában, valamint külön gratulált Sagmeister Peity Laurának a kiadványhoz készült illusztrációiért, és elismerését fejezte ki az elmúlt időszak igényes kötetillusztrációiért is. A bírálóbizottság a szépirodalom kategóriában még egy Forum-kiadványt díjazott: elismerő oklevelet adományozott Böndör Pál Finis című, a szerző egybegyűjtött verseit tartalmazó kötetéért, Maurits Ferencnek pedig gratulált a kötet borítótervéért.
A zsűri a tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriájában két dicsérő oklevelet osztott ki: Káich Katalin Jelenbe áthajló múlt kötetért az Életjel Kiadónak (a könyv a szabadkai Csíkos Nyomdában készült), valamint a Zentai Történelmi Levéltár gondozásában megjelent Zenta 1216–2016 című kiadványért, amelynek szerzői dr. Almási Tibor, az SZTE-BTK Történeti Segédtudományok Tanszékének vezetője és Tari László helytörténész (a kötet a szabadkai Grafoprodukt Nyomdában készült).
A bizottság tagjai a gyermek- és ifjúsági irodalom kategóriájában dicsérő oklevéllel jutalmazták T. Kiss Tamás Samu sejti című regényét, amely a Forum Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot, és az újvidéki Sajnos Nyomdában készült.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által közzétett információk szerint a pályázatra tizenkilenc kiadó összesen ötvenhárom kiadvánnyal nevezett be. A gyermek- és ifjúsági kiadványok kategóriájában öt; a szépirodalmi kiadványok között tizenkilenc; a tankönyvpótló és -kiegészítő kiadványoknál egy; a tudományos és értekező prózai művek, szakkönyvek és felsőoktatási kiadványok kategóriájában tizenöt; a művészeti könyvek és albumok között pedig hét kiadvánnyal; míg a könyvsorozatoknál két sorozattal neveztek be a pályázatra, amelyre az általános iskolai és középiskolai tankönyvek és ezek segédkönyvei kategóriában nem érkezett nevezés.