2024. április 19., péntek

Fejlődés és bővülés

Harmincéves a szabadkai KODDE

A szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület január 12-én ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, és ennek kapcsán ünnepi körülmények között átadták felújított Napközi helyiségüket. Az egyesületről, annak munkásságáról és az új helyiségről az egyesület elnökét, Fleis Anasztáziát kérdeztük.

– Ezen a napon azt ünnepeljük, hogy az egyesület már 30 éve működik. Mivel szükségünk van új tagokra, hiszen egy egyesület csak akkor tud működni, ha vannak új tagok, továbbá szükség van a csapatépítésre, ezért szerettünk volna egy közös helyiséget, amit most fel is újítottunk itt, az Ago Mamužić utca 13-as szám alatti épület második emeletén. Az épületet a Vajdasági Háló bérli, és ők tették lehetővé, hogy ezt a nagy termet felújítsuk, és így közösen tudjuk használni, erősíteni a csapatszellemet. A felújítást az eddigi támogatóinknak, és egyéni támogatóinknak köszönhetjük. A fiatalokat több programmal várjuk. Többek között az Educons Egyetem közgazdász-találkozója is itt lesz, ami immár 4. éve kerül megszervezésre, a legkisebbeket várjuk a Mosoly Műhelybe, valamint rekreációs mozgás tevékenységet is szeretnénk bevezetni az idősebbeknek hetente 2 alkalommal. Így tulajdonképpen a 3 évestől a 70 évesig minden tagot, és új tagot szívesen várunk. A múlt év óta 15 új tagunk lett, a tagjaink általában azok közül kerülnek ki, akik ismerik a tevékenységünket, valamint korábbi ösztöndíjasaink közül.

A támogatók között jelen van a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság is, amelynek elnökével, Földi Mártával beszélgettünk a társaság és az egyesület együttműködéséről.

– A 30 éves évfordulónak eszmei támogatói vagyunk, csakúgy, mint a megnyitónak. Több évvel ezelőtt írtunk alá egy együttműködési megállapodást a KODDE-val, mivel nekünk, mint közgazdász társaságnak, fontos az, hogy legyenek fiatal közgazdászok, valamint azok szakmai tudásának fejlődésére is legyen lehetőség. Évente szervezzük meg a közgazdász konferenciánkat, amit kiterjesztettünk fiatal diákokra is. A KODDE-val együtt meghirdetünk egy versenyt, a Fiatal Közgazdászok Tudományos Diákköri Konferenciáját, aminek fődíja egy laptop, valamint az, hogy a későbbi konferenciánkon a legjobb pályamunka bemutatásra kerül. A verseny idei témája a Vállalati magatartás. A nyeremény mellett fontos az, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen a szereplése, bemutatkozásra, a kommunikáció fejlesztésére, valamint az, hogy ezt magyar nyelven tudják végezni, ami szintén egyedülinek számít. Örülünk, hogy a Napközi létrejön, hiszen így a legkisebbeket is támogatni tudjuk.

A harmincéves fennállásról az első elnökségi tagok közül Oláh Celesztinával beszélgettünk, aki már a 90-es évek óta segíti az egyesület munkásságát.

–  A kezdetekkor sokkal szerényebb körülmények között indultunk el, akkor még csak egy iroda és egy könyvtár állt a rendelkezésünkre. Bár a gyerekek számát illetően több pályázó volt, ám akkor kevesebb volt a pénz. Most növeltük az összegeket a különböző pályázatok segítségével, és több foglalkozásunk is van. A KODDE céljai nem változtak az évek során, csak hogy most kicsit több mindennel foglalkozunk. A célunk az, hogy a gyerekeket jobban be tudjuk vonni a közösségi életbe, itt legyenek, foglalkozhassunk velük, és ezért van most ez a terem is.