2024. április 25., csütörtök

Feltört piaci asztalok Zentán

Rendeződött a piac őrzése – Betartatja a szabályokat a kommunális vállalat

A múlt év vége felé több zentai piaci árusnak kellemetlen meglepetésben volt része, ismeretlen elkövetők ugyanis a sötétség leple alatt több alkalommal is behatoltak a piac területére és kifosztották a pult alatti szekrényeiket, komoly anyagi kárt okozva. A nevük elhallgatását kérő árusok szerint eddig hiába fordultak az illetékesekhez, az elkövetőket nem kerítették kézre, és a portékájuk sem került elő, ugyanakkor a piacot vezető kommunális vállalat – az árusokkal megkötött szerződésben foglaltak ellenére – semmit nem tesz a piac őrzése érdekében.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A károsultak elsősorban azt sérelmezik, hogy a szerződés ugyan nem csekély helypénz kifizetésére kötelezi őket, de portékáikat senki sem védi. Elmondásuk szerint egy árussal régebben az is megtörtént, hogy egy nap alatt kétszer is kirabolták, a reggeli órákban és az éjszaka folyamán, de szinte naponta megismétlődnek a betörések.

Többen megjegyezték, hogy a tárolókban lévő portékáik nem olyanok, hogy egyszerre el tudnák vinni az elkövetők, hanem a piaci tolvajoknak kétszer-háromszor is fordulniuk kell, az éjszakai őrnek pedig se híre, se hamva. A termékpiacon lévő kereskedők szerint nemcsak a piaci szarkáknak, hanem a kommunális vállalat kénye-kedvének is ki vannak szolgáltatva. Az árusok évente tekintélyes összeget fizetnek az elárusítópultok használatáért, ezenkívül, mivel be vannak jegyezve, a különféle járulékokat is fizetniük kell rendszeresen.

– Tizenegy évvel ezelőtt azt ígérték, hogy az általunk fizetett pénzből tartják majd karban és fejlesztik a piacot – jegyezte meg az egyik piaci árus. Ezzel szemben leépült a termékpiac, tönkrement az esőcsatorna is, és csapadékos időben akad olyan árus, aki vízben állva kénytelen kínálni a portékáit. Ezért többen ponyvák kihelyezésével próbálják védeni magukat, amit viszont kifogásolt a kommunális vállalat.

Bodó József, a zentai Kommunális-Lakásgazdálkodási Közvállalat igazgatója az esetek kapcsán lapunknak elmondta, hogy a működési körülmények annyira megnehezültek, hogy az elmúlt három hónapban valóban nem őrizték az árut a termékpiacon, de ahogyan megtörténtek az asztalfeltörések, sikerült megoldást találniuk, így január harmadikától folyamatossá tették a piacon tárolt portéka egész napos őrzését. Az árusokat is arra kérik, hogy a szerződésben foglaltak alapján tegyék ki, illetve tárolják az áruikat, s ne vigyenek ki a piacra otthoni „tákolmányokat”, mert ezekben nincs kellő biztonságban az áru. Az igazgató szerint ugyanis az esetek többségében nem a kommunális vállalattól bérelt vasszekrényeket törték föl az elkövetők, hanem az árusok által barkácsolt tárolókat, amelyek nem eléggé biztonságosak.

Bodó József kitért arra is, hogy a piacon lévő kamerarendszer elavult, sőt évekkel ezelőtt villámcsapás következtében meghibásodott. Ezt az idén teljesen fölújítják, a világítást pedig a piaci árusok igényeivel összhangban megerősítették a téli időszakra.

Az igazgató szerint az elmúlt három hónapban egyrészt az őrző-védő cég tulajdonosváltása, másrészt a közvállalatokban érvényben lévő létszámstop miatt nem tudták megoldani a kérdéses terület védelmét.

A napokban a vállalat mindegyik árusnak figyelmeztetést kézbesít, amelyben arra hívja föl a figyelmüket, hogy a szerződéssel összhangban kizárólag bejegyzett árusok árusíthatnak, és csakis a kommunális vállalattól bérelt pultokon. Ennek értelmében semmilyen, elárusítási felületet bővítő tákolmányt sem helyezhetnek el.

Az igazgató elmondta, hogy a múltban volt arra is példa, hogy az árusok egy napra regisztrálták magukat, a következő napon viszont felfüggesztették státuszukat, s a továbbiakban úgy kereskedtek. Ez esetben azonban nemcsak az árust, hanem a piaci pultokat kiadó vállalatot is megbüntetik az ellenőrök.

A kommunális vállalat a közeljövőben egy általuk finanszírozott technikai megoldást kínál föl az árusoknak, amivel egységesíteni szándékozzák a naptól és az esőtől való védettséget, s egy újabb bérleti díj ellenében olyan szekrényeket is fölkínálnak, amelyekben azt az árutöbbletet tárolhatják, amely nem fér el az eddig bérelt pultban.

A figyelmeztetés személyes vagy postai úton való kézbesítését követően az árusoknak 15 napon belül el kell távolítaniuk a pulthoz hozzáépített bővítményeiket. Amennyiben ez nem történik meg, akkor ezt a vállalat teszi meg.

– Az újabb szerződéskötésig, vagyis február 28-áig ezeknek meg kell szűnniük – jegyezte meg az igazgató.

Nem hivatalos információk szerint a rendőrség két kiskorú személyt fülelt le a piaci pultok feltörésének alapos gyanújával.