2024. március 28., csütörtök

Nem csak tűzoltók

Bácskossuthfalva és Pacsér Önkéntes Tűzoltó Egyesületeinek évértékelője

A bácskossuthfalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület a hagyományokhoz híven kiegészíti a faluban állomásozó hivatásos testület tevékenységét, így az önkéntesek a mögöttünk hagyott évben több, mint 40 alkalommal vettek részt sikeres bevetésen tűzesetek és műszaki mentés alkalmával. Nagy Simon, az önkéntes testület elnöke elárulta, hogy a korábbi évek statisztikáitól eltérően 2017-ben nem feltétlenül a tűzesetek alkalmával kellett megcsillogtatni rátermettségüket.

– Az eddigi tapasztalatunk az volt, hogy tűzoltóinkat 60 százalékban főleg tűzesetekhez, 40 százalékban műszaki mentésekhez riasztották, tavaly az arány fordítva alakult. A legtöbb dolgunk a tavaszi-nyári viharkárok alkalmával adódott. Ilyen esetben tudjuk majd hasznosítani a községtől ajándékba kapott egykezes motorfűrészünket. Persze történtek a faluban és a környéken kisebb-nagyobb tűzeseteink is, főleg az év vége felé szinte egymás után kellett a komolyabbakkal megbirkóznunk. Két nagyon nagy disznóóltüzet kellett legyűrnünk és egy takarmányszárító is lángra kapott, aminek a magassága miatt komoly kihívással álltunk szemben, de a környékbeli kollégák segítsége nélkül sikerült megoldanunk. Ezek az esetek nagyobb anyagi kárral jártak, de szerencsére emberéletet nem követeltek – tudtuk meg Nagy Simontól, majd emlékeztetett rá, hogy a tavasz közeledtével elérkezik majd lassan az idei Kapocs-kupa időpontja is.

– Március 17-ére tűztük ki a 4. Kapocs-kupánkat. A múlt évi találkozón 37 hazai és külföldi csapat mérte össze rátermettségét az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tornatermében. Múlt év őszén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően szerveztünk egy tűzoltó-találkozót, ahova magyarországi kollégáink egy ötéves, a magyarországi szabványoknak megfelelő tűzoltókamionnal érkeztek, így nagy örömünkre két napig ismerkedhettünk a járművel – mondta el a bácskossuthfalvi lánglovagok első embere, akitől megtudtuk azt is, hogy folyamatban van a falu Önkéntes Tűzoltó Egyesülete megalapításának több mint 140. évfordulóját összegző könyv szerkesztése is.

A pacséri lánglovagokat múlt évben közel 20 alkalommal riasztották, a testület tevékenységéről Nagy Róbert, a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke számolt be.

– Szerencsére múlt évben nem volt embert próbálóbb esetünk, tarlótüzeknél, kéménytüzeknél, kerti tüzeknél kérték a segítségünket. A pacséri helyi közösségtől és a Topolya község költségvetéséből kapott támogatásból korábban egy úszópumpát sikerült beszereznünk, ami akár 2 cm-es vizet is képes felszívni, illetve egy speciális, nehéz terepen is használható hordággyal gyarapodtunk. Mivel balesetek alkalmával is részt veszünk a mentésben, nagy szükség volt pl. nyakmerevítőkre, amiket szintén a 2017-es évben sikerült beszerezni, mint ahogy egy elsősegélytáskát is, amit fel kell töltenünk eszközökkel. A községtől a közelmúltban kapott puttonyfecskendők a mi régi, elavultjainkat váltják fel. Ezek kisebb tüzeknél nagyon jó szolgálatot tesznek, és a nemzetközi szabvány szerint a versenyek egyik elengedhetetlen kellékei. A nyári falunapi rendezvény rendszeres résztvevői vagyunk, tavaly ellátogattunk Lengyelországba, a Wilamowice város vonzáskörébe tartozó kis falvakkal van szakmai és baráti együttműködésünk. Volt egy szomorú esetünk is, amikor testvérfalunk, a kisújszállási testület parancsnokát kísértük ki utolsó útjára – összegezte a múlt évet a pacséri ÖTE elnöke, Nagy Róbert, aki a testület jelenlegi egyik legnagyobb kihívásának tartja a faluban nehezen motiválható ifjúság megszólítását és kinevelését.

Nyitókép: Izgalmas pillanatok a 2017-es nemzetközi Kapocs-kupán, amelyet márciusban ismét megrendeznek Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)