2024. március 28., csütörtök

Színes művelődési programok Ludason

A Ludas Matyi Művelődési Egyesület idei terveiről

Ludas egy kis közösség, ennek ellenére gazdag művelődési élettel büszkélkedhet. Ebben nagy szerepe van a Ludas Matyi Művelődési Egyesületnek, amely az elmúlt évben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Az egyesületnek van egy 12 fős asszonykórusa és 25 gyermekkel foglalkoznak. Az egyesület múlt évi tevékenységéről és idei terveiről Vásárhelyi Terézt, az egyesület elnökét kérdeztük.

– Figyelembe véve, milyen kis közösségben élünk, hogy egyre kifejezettebb gyerekhiánnyal küszködünk, ami azt eredményezi, hogy ugyanaz a gyerek több szakcsoportba jár, a 2017-es évet nagyon eredményes évnek ítélem meg, elsősorban azért, mert erre utaló visszajelzéseket kaptunk. A tavalyi évet februárban a 20. születésnapunk megünneplésével kezdtük. Ez az ünnepség fergeteges volt, jobban sikerült, mint ahogy remélni mertünk. Az elmúlt húsz év munkájából és eredményeiből készítettünk egy rögtönzött előadást, a Ludas Matyi Művelődési Egyesület három eddigi elnökének – Vörös Imelda, Aladics Tibor és jómagam – szereplésével. Ebből a húsz évből készítettünk egy átfogó, frappáns, humoros színdarabot képekkel, videókkal, emlékekkel tarkítva. Meghívtuk az elmúlt húsz év vezetőségi tagjait, mesemondóit, színjátszóit, mindenkit, aki hozzátett valamit az egyesület munkájához. A meghívottak nagy része eljött, méghozzá jelmezben, ugyanis az egyesület jelmezbálban született – értékelte az évet Vásárhelyi Teréz.

Vásárhelyi Teréz (Fotó: Gergely Árpád)

Vásárhelyi Teréz (Fotó: Gergely Árpád)

Legjelentősebb rendezvényükként az egyesülettel egyidős nyári gyermektábort említette az elnök. Egy ötnapos környezetismereti és hagyományőrző táborról van szó a Ludasi-tó partján, amit augusztus első teljes hetében tartanak meg. A táborban 80–100 gyermek szokott lenni, a ludasiak mellett érkeznek még Szabadkáról, Magyarkanizsáról és a környező településekről. A gyermekekkel neves szakemberek foglalkoznak.

Az egyesület előtt álló évről az elnök a következőket mondta el:

– Hagyományőrző egyesületként továbbra is szeretnénk megtartani hagyományos rendezvényeinket. Idén is megtartjuk a farsangi télűző mulatságot, ezúttal valószínűleg csak gyerekekkel. Azt a nagy farsangi bált, amit tavaly a születésnapunkon rendeztünk, nem vállalhatjuk be minden évben. Az előző évekhez hasonlóan szeretnénk megtartani a locsolkodást, a néptánc- és kórustalálkozót, a tábort. Fellépünk a falunapon és fokhagymafesztiválon, ezen a rendezvényen mi szervezzük a művelődési műsort. Az idei évet úgy próbáljuk színesíteni, hogy ezekre a rendezvényeinkre külföldi fellépőket is szeretnénk hívni – mondta Vásárhelyi Teréz.

Az egyesület a meglévő csoportok mellett, mint a leány- és asszonykórus vagy a néptánccsoportok, újabbakkal is bővül. Öt év szünet után újból van színjátszócsoport, ami külön öröm az egyesület számára, mert az egyesület története a színjátszással indult. Érdeklődés miatt szeretnének idén egy citeracsoportot is indítani.

A művelődési egyesület pályázati pénzekből tartja fenn magát. Az új év pályázatairól az egyesület elnöke a következőket mondta:

– Számunkra nagy kihívás, hogy egy kis település művelődési egyesületeként megálljuk a helyünket a Csoóri Sándor-programban. Voltam a tájékoztatón, állítólag 2018-ban már utazások és rendezvények szervezésének finanszírozására is lehet pályázni. Ha ez így van, akkor ez azt jelenti, hogy rendezvényeinkre tudunk külföldi vendégeket fogadni. Ez színesítené az egyesület repertoárját. Abban bízunk, hogy ezek az utazási lehetőségek a Kárpát-medencében lendületet adnak majd nekünk, és bizonyítani fogják, hogy érdemes a Ludas Matyiban táncolni, énekelni. A pályázati forrásokból minden év végén ki tudunk adni egy éves áttekintő faluújságot, a Ludasi Hírharangot, és minden család ingyen kap belőle egy példányt – hangsúlyozta Vásárhelyi Teréz.