2024. április 23., kedd

Az ünnepek utáni depresszióról

Az ünnepek, különösen a karácsony és a szilveszter a legtöbb ember számára a boldogságról, a családról szólnak. Azonban nem mehetünk el szó nélkül azon tény mellett, hogy az ünnepek után egyfajta üresség jelentkezik, ami egyes embertársaink esetében depresszióvá válhat, és akár öngyilkosságba is torkollhat.

A subotica.com internetes portál által nyilvánosságra hozott adatok alapján az elmúlt időszakban a Szabadkai Közkórház pszichiátriai osztályán is megnövekedett a depresszióval, illetve a krónikus alkoholizmussal kezelt betegek száma.

Lapunk kérésére Pap Ágota pszichológus beszélt a jelenségről:

– Az ünnepek után van egy általános érzés, egyfajta kiüresedés. Az advent időszaka, a várakozás, az ünnepekre való felkészülés, majd a karácsony, ezek mind olyan ígéreteket, együttléteket, családi légkört foglalnak magukba, amelyekhez alapvetően kellemes érzések kötődnek. Az ünnepek elmúltával üresség, egyfajta pihenő időszak jön, amit egy lelkileg erős, egészséges ember jól visel, annál viszont, aki hajlamos a depresszióra, ezek a tünetek felerősödnek. Ezt szezonális vagy ünnepek utáni depressziónak is nevezzük. Nem minden esetben a karácsony, előfordulhat, hogy különböző évfordulók, születésnapok, illetve egyéb családi ünnepek hívják elő. Vannak olyan személyek, akik számára már az ünnepek is félelmeket tartogatnak, mert míg mások a családjukkal, szeretteikkel vannak, addig ők egyedül. Esetükben a depresszív állapot magához az ünnephez kötődik – fogalmazott Pap.

A pszichológustól azt is megtudtuk, hogy az ünnepek mellett a tél, a hideg, a korai sötétedés miatti szezonális depresszió is megjelenhet. Az ilyen típusú depressziónak van egy természetes lefutása, amelyen egyszerű gyógyszeres kezeléssel segíteni lehet, vagy konzultációs, beszélgetéses terápiával orvosolni tudnak. Amennyiben szezonális típusú depresszióról van szó, akkor nagyobb a valószínűsége annak, hogy kezelhető, azonban ha valakinél a depresszió általános alapállapot, akkor azt a tél és az ünnepek felerősíthetik, és akár súlyosabb következményekhez is vezethetnek. Általában az önmagunk bántalmazása, az öngyilkosság gondolata is ilyenkor erősebben jelenik meg, ami kötődhet a depresszióhoz is.

Pap Ágota azt is elmondta, hogy a depresszió öngyógyító módszerei nagyon eltérőek. A depressziós személy bezárkózhat, pszichoaktív anyagokhoz nyúlhat, hogy megszüntesse a világgal megélt kapcsolatát, mert ez neki rossz. Az alapérzéstől menekül. Egyes esetekben alkoholhoz is fordulhat, ami eleinte felfokozott állapotot idéz elő, de a végén depressziós tüneteket mutat.

– Amennyiben a magány felől nézzük, az idős korosztály képviselőit mindenféleképp a veszélyeztetett kategóriába kell sorolnunk, illetve a kései középkorú férfiak általában érzékenyebben reagálnak, depresszív tüneteket tudnak mutatni ilyenkor – mondta Pap.

Az ünnepek utáni depresszió legjobb ellenszere a társaság, illetve a különböző aktivitások, a programok folyamatos jelenléte, illetve a tevékenységek beépítése a mindennapokba. A napi rutin preventív faktorként lehet jelen, tudtuk meg Pap Ágotától.