2024. április 26., péntek

Összhangban a gazdaság és a tudomány

Egyre több IT-szakember számára nyílik lehetőség Szerbiában – sokan közülük mégis külföld mellett döntenek

Az újvidéki székhelyű Schneider Electric DMS szoftverfejlesztő vállalatba látogatott pénteken Nenad Popović innovációs és technológiai fejlődést felügyelő miniszter.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Schneider Electric a világ egyik vezető vállalata az elektroenergetikai rendszerek terén, amely a francia Schneider Electric és az újvidéki DMS csoport közreműködéseként jött létre 2008-ban. Fő termékük az ADMS szoftver, amely több mint 50 áramszolgáltató vállalat felügyelő központjában van feltelepítve. A világ egyik legnagyobb szaktanácsadó vállalata 2012-től helyezte át Újvidékre a vállalat fejlesztési központját, mintegy 1500 fiatal szakértőt juttatva munkahelyhez.
Dragan Popović, a Schneider Electric DMS igazgatója szerint az elkövetkező időszakban hatalmas lehetőségek nyílnak a piacon, még több szerbiai mérnök, szoftverfejlesztő juthat majd munkához. Nenad Popović a vállalatban tett körsétát követően elmondta, hogy óriási lehetőségek rejlenek az újvidéki székhelyű IT-vállalatban.
– A Schneider Electric DMS vállalat jelenleg Szerbia egyik legszínvonalasabb vállalata. A legkiválóbb termékeket és szolgáltatást nyújtja, amit Szerbia jelenleg adni tud – hangsúlyozta a miniszter.
Az újvidéki székhelyű vállalat termékei és szolgáltatásai a világ minden egyes földrészén használatosak. Többek között Los Angelesben, New Yorkban, Argentínában, Afrikában is sikeresen alkalmazható az újvidéki termék. Többségben az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának hallgatói jutottak munkához a vállalatnál, azonban egész Szerbia területéről folyamatosan érkeznek tehetséges szakemberek.
– A legfontosabb, hogy ezek a fiatalok ugyanolyan feltételek mellett dolgozhassanak mint kollégáik a világ bármely más országában. E vállalat a gazdaság és a tudomány összefonódásának a legjobb példája – mondta Nenad Popović.
Hozzátette, hogy mindez csupán a kezdet, hiszen a vállalatban olyan tudásháló van kialakulóban, amely az emberiség jövőjének alapjait képezi. A cég munkája révén elért minőségi szint ritka jelenség területünkön, hangsúlyozta a miniszter.
Említésre méltó szerinte, hogy az ilyen sikeres vállalatoknak lehetősége nyílik arra, hogy nem csupán önmaguk számára dolgozzanak, hanem segítséget tudjanak nyújtani a városnak, sőt az országnak. A vállalat ugyanis létrehozta a Fiatal Tehetségek Központja Alapítványt, amely az általános és középiskolás diákok részére szervez ingyenes online matematika- és programozásfelkészítőt.
– Célunk a közeljövőben, hogy mindezt országról országra ki tudjuk terjeszteni. Erre máris rendkívüli kilátások mutatkoznak, mivel számos kérelem és projektumajánlat érkezik vállalatunkhoz. Amerikai és oroszországi technológiai parkok is érdeklődnek az újvidéki tudományos és technológiai parkkal történő együttműködés irányába. Mindez a lehetőségek tárházának bővítését jelenti, amelyben az újvidéki Műszaki Karnak is jelentős a szerepe – tette hozzá Dragan Popović.
Annak ellenére, hogy az IT-szektorban tevékenykedők jelentős része külföldi lehetőségek után kutat, az állam különféle hathatós projektumok révén – mint amilyen a niši technológiai park kialakításának terve – a megfelelő innovációs ökoszisztéma megteremtésére törekszik, hogy a hazai szakemberek ne csábuljanak el külföld irányába, hangsúlyozta a miniszter.
A Schneider Electric DMS tavalyi éves bevétele mintegy 40 millió euró volt, az idén a tervek szerint a 65 millió eurót is elérheti, fejtette ki a vállalat igazgatója.