2024. április 20., szombat

Kultúránkat ünnepelve

A magyar kultúra napja pénteken este Zentán megtartott délvidéki központi ünnepségén átadták a VMMSZ idei elismeréseit
Az ünnepség a Himnusz éneklésével kezdődött

Az ünnepség a Himnusz éneklésével kezdődött

Kilenc Kárpát-medencei település templomának egymásba fonódó harangjátékával és a Himnusz közös eléneklésével kezdődött meg a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége pénteken este a zentai Művelődési Ház színháztermében. Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mondott ünnepi köszöntőt.
A rendezvényen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított elismeréseket is. Magyar Életfa díjban részesült Diósi János művelődésszervező (Doroszló), Kalapis Sztoján szalézi atya, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség elnöke, az Emmausz fiúkollégium vezetője (Muzslya), Mezei Erzsébet képzőművész, művésztelep-vezető, pedagógus (Zenta) és dr. Pénovátz Antal nyugalmazott tanár, nyelvjárás- és néprajzkutató (Pacsér). Aranyplakettel tüntették ki dr. Halzl Józsefet, a Rákóczi Szövetség elnökét, ő később veszi át az elismerést. Plakettet kapott Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus (Zenta), Vörös Róbert tamburazenekar-vezető, a Mendicus Művészeti Központ elnöke (Csantavér), a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, a bácskossuthfalvi Monográfia Helytörténeti Egyesület és a martonosi Testvériség Művelődési Társulat.
Az ünnepségen kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2017 elnevezésű pályázat eredményeit, valamint az egybegyűltek megtekintették a Nagy László verse alapján Mezei Kinga rendezésében készült Havon delelő szivárvány című produkciót is.