2024. április 24., szerda

Bekérette a román nagykövetet a magyar külügy

Választások előtt ritka mint a fehér holló: Nincs pártvita a Tudose-nyilatkozat elítélésében

A magyar külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

Mihai Tudose (Fotó: MTI)

Mihai Tudose (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter tegnapi, pénteki sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a román kormányfő szerdán este a Dcnews.ro portál tájékoztatása szerint a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Szijjártó Péter közölte: természetesnek, evidensnek és vitán felül állónak gondolják, hogy Románia kormányának, miniszterelnökének ezt a helyzetet minél előbb rendeznie kell. Jelezte: pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, és a miniszter-helyettes világossá tette számára a magyar kormány álláspontját, a román nagykövet pedig „bizonyos nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kijelentésre. Szijjártó Péter szavai szerint a magyar kormány ezt nem nyelvtani kérdésnek tekinti, hanem annál sokkal fontosabbnak. A román nagykövet nyelvtani magyarázatai a kifejezés erősségére vonatkoztak, hogy „a lebegni, szállni, lógni igék hogyan viszonyulnak egymáshoz”. Megismételte: ez azonban nem irodalmi vagy nyelvtani, hanem alapvető biztonsági kérdés, hiszen abban, hogy egy nemzeti közösség biztonságban érezhesse magát egy ország területén, nem segít az, ha az ország miniszterelnöke lógatással fenyeget.

A külügyminiszter közölte: elvárják Románia miniszterelnökétől, Románia kormányától, hogy ezt a helyzetet sürgősen tisztázza. Arra a kérdésre, hogy bocsánatkérést várnak-e el a román kormányfőtől Szijjártó Péter azt mondta: ha valaki a 21. században egy ország miniszterelnökeként egy másik nemzeti közösséget bármilyen oknál fogva kivégzéssel fenyeget, az a minimum, hogy azért bocsánatot kér és világossá teszi, hogy nem arra gondolt. „Ha nem arra gondolt” – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, nem gondolják-e, hogy az autonómiát elutasító román állásponttal szemben teljesen reménytelen a fellépés, Szijjártó Péter azt mondta: az autonómiáról szóló vita legitim, ezt a kezdeményezést a Románia területén törvényesen működő pártok tették meg, és ezt a vitát le lehet folytatni kulturáltan.

HIÁNYZIK AZ ELHATÁROLÓDÁS ROMÁN OLDALRÓL

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Radio France Internationale-nak nyilatkozva kijelentette: nem maradhat következmények nélkül a miniszterelnöknek az a szerda esti kijelentése, amikor egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a székelyföldi autonómiatörekvésekhez. Az RMDSZ elnöke szerint a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, és vissza kell vonnia a kijelentését.

Kelemen Hunor azt is sérelmezte, hogy a román politikai pártok nem határolódtak el Mihai Tudose kijelentésétől. „Ilyen körülmények között azt is hihetnénk, egyetértenek Mihai Tudose miniszterelnökkel, ez pedig nagy baj” – idézte a pártelnököt az RMDSZ hírlevele.

Tőkés László szerint Mihai Tudose román miniszterelnöknek távoznia kell tisztségéből a „brutális hungarofób megnyilatkozása” miatt, melyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is a „náci ideológiákkal rokon” kijelentésnek tart.

ÖTPÁRTI A MAGYAR EGYETÉRTÉS?

A magyar pártok sorra ítélték el a Mihai Tudose fellógatással való fenyegetőzését. Elsőként a Fidesz reagált, a kormánypárt szerint elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan a román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozata. Ez a kijelentés a 20. század legsötétebb, legbarbárabb időszakait idézi. Felháborodásának adott hangot az LMP is csütörtökön kiadott közleményében. Az ellenzéki párt szerint Mihai Tudose nemcsak az erdélyi magyarságot támadta, hanem a teljes magyarságot és az alapvető európai értékeket. A Jobbik azonnali távozásra szólította fel Mihai Tudose román miniszterelnököt. Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője tegnap, pénteken – kezében székely zászlóval, nyakában kötéllel – tartott sajtótájékoztatót Románia budapesti nagykövetsége előtt. Az MSZP tegnap, pénteken kiadott közleménye szerint felelős politikus nem beszélhet Európában kisebbségek fellógatásáról következmények nélkül, s Mihai Tudose román miniszterelnöknek nincs helye többé az európai közéletben. A Kereszténydemokrata Néppárt szerint nehéz szavakat találni a román miniszterelnök kijelentésére, felháborító és rendkívül szomorú, hogy egy európai ország vezetője ilyen felelőtlenül és minősíthetetlen stílusban nyilatkozik.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tegnap estig nem hallatta a hangját az ügyben.

ROMÁN KÜLPOLITIKA VAGY STRUCCPOLITIKA?

Bukarest szerint a román kormányfő kijelentése nem volt magyarellenes. A román külügy tegnap, pénteken kommünikét adott ki, amit válasznak szánt arra, hogy a magyar külügy bekérette a román nagykövetet, de abban egy szóval sem említik, hogy Budapest lépésére amiatt került sor, mert Tudose egy televíziós interjúban akasztással fenyegetőzött az erdélyi magyar pártok közös autonómiaköveteléseit kommentálva.

A román külügyminisztérium kommünikéje úgy véli: az autonómiaigény nem tesz jót az etnikai harmóniának, és nem segíti a kétoldalú román–magyar kapcsolatok fejlesztését. Bukarest aggasztónak tartja az etnikai alapú területi autonómia ügyének napirendre helyezését, mondván, hogy egy ilyen alkotmányellenes követelés hangoztatói tudatosan eltekintenek azoktól az intézkedésektől, amelyeket Románia a „legigényesebb elvárásoknak is eleget téve” hozott a nemzeti kisebbségek védelmében.