2024. március 28., csütörtök

Kiegyensúlyozott külpolitika

A diplomácia vezetője szerint Szerbia hiteles és megbízható európai partnernek számít

Szerbia elégedett lehet a külpolitika terén elért tavalyi eredményekkel, az országnak sikerült bizonyítania, hogy az Európai Unió megbízható partnerének számít – állapította meg Ivica Dačić külügyminiszter évértékelő beszédében, a Külügyminisztériumban szervezett újév utáni fogadáson. Hozzátette: azt is bizonyítani tudta az ország, hogy elkötelezett a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása iránt, s elvárja, hogy a koszovói fél is teljesítse vállalt kötelezettségeit.

Ivica Dačić Sem Fabrizi, az Európai Unió belgrádi missziójának vezetője társaságában (Fotó: Beta)

Ivica Dačić Sem Fabrizi, az Európai Unió belgrádi missziójának vezetője társaságában (Fotó: Beta)

– Bölcs és kiegyensúlyozott politikával sikerült elérnünk azt, hogy képviseljük világszerte nemzeti érdekeinket, síkraszálljunk országunk területi épsége, szuverenitása mellett, ugyanakkor előrelépést könyveljünk el olyan kulcsfontosságú célkitűzések terén, mint amilyen országunk európai uniós csatlakozása – értékelte Dačić.

Úgy fogalmazott, hogy a nyílt és a tartalmas párbeszéd az egyedüli lehetséges útja a nyitott kérdések rendezésének.

– Azon igyekeztünk az egész év során, hogy fenntartsuk és elmélyítsük a kapcsolatainkat minden partnerünkkel, s azokkal az államokkal is jó viszonyt építsünk, amelyekkel nem értünk mindig mindenben egyet – fogalmazott.

FONTOS ÜZENET AZ EU-BÓL

Arra emlékeztetett, hogy tavaly hat tárgyalási fejezetet is megnyitott az ország az európai integrációs folyamat során, s reményének adott hangot, hogy 2018 első felében, amikor is Bulgária lesz az EU soros elnöklője, Szerbia még komolyabb sikereket érhet el a megnyitandó fejezetek számát illetően.

Ivica Dačić Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének tavaly év végi egyik fontos beszédét is idézte, melyben a politikus Szerbiáról és Montenegróról az európai csatlakozási folyamat bajnokaiként beszélt, s megjegyezte azt is, hogy az Európai Unió dolgozni fog a stratégián, amely lehetővé teszi ezeknek az államoknak a sikeres csatlakozását 2025-ig. Dačić szerint jelentős az a tény, hogy most először egy konkrét határidőt, dátumot említett az EU egyik vezető politikusa az integráció kapcsán. Olyan jelentős üzenetnek számít ez, mely nemcsak Szerbia esetében, hanem a nyugat-balkáni régió egészére nézve is serkentőleg hathat – közölte a külügyminiszter.

78:68

Úgy vélekedett, hogy Szerbia nem csupán a csatlakozási tárgyalásokat illető felkészültségét bizonyította az elmúlt esztendőben, hanem a közös európai kül- és biztonságpolitikából is meglehetősen kivette a részét. Szerbia – magyarázta – részt vett számos európai katonai és rendőri békeküldetésben, a terrorizmus ellen folytatott közös harcban, együttműködött az Európai Védelmi Ügynökséggel is. Mindvégig az Európai Unióval közösen dolgozott a migránsválság kezelésén – fűzte hozzá a hazai diplomácia vezetője. Mindezzel, mint mondta, sikeresen bizonyította, hogy hiteles és megbízható európai partnernek számít.

A külügyminiszter arról is beszámolt, hogy hazánkba 78 állam polgárai utazhatnak be vízum nélkül, a szerbiai polgárok pedig 68 országba látogathatnak el anélkül. Véleménye szerint az orosz–szerb barátságot számos, az év folyamán megejtett magas szintű találkozó nyomatékosította, de sikerült eredményeket elérni az Egyesült Államokkal kialakított kapcsolatok terén is. Kína is kulcsszereppel rendelkezik a szerb külpolitikában, de az ország figyelemmel kíséri a közel-keleti válságot is, és lehetőségeihez mérten igyekszik segítséget nyújtani ott, ahol a legnagyobb szükség mutatkozik rá.

Ivica Dačić elmondása szerint Szerbia számára létfontosságú az Egyesült Nemzetek Szervezetén belüli együttműködés is, Koszovó megőrzése miatt is lényegesek ezek a szálak, az ország számos esetben mutatott rá az UNMIK mandátumának fontosságára.