2024. április 24., szerda

Támogatók és kételkedők

A belgrádi helyhatósági választásokon elemzők szerint is a legnagyobb esélye az SZHP-nek van

Még november közepén, a Szerb Haladó Párt akkori testületi ülésén többségi szavazattal megszavazták Aleksandar Vučić államfőnek és egyben a párt elnökének a kezdeményezését, miszerint a belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg nem lesznek előrehozott parlamenti választások. A közvélemény továbbra is foglalkozott a témával, hiszen az SZHP-n belül is megoszlottak a vélemények, így szerdán újra összeült az SZHP elnöksége, és újra eldöntötte: nem lesznek parlamenti választások márciusban. Ez a bejelentés a párt koalíciós partnereinél csalódást okozott, de mint mondták, tiszteletben tartják Vučić döntését.

Aleksandar Vulin, a Szocialista Mozgalom elnöke, védelmi miniszter kiemelte, a pártja arra számított, hogy mégiscsak kiírják a parlamenti választásokat, de mindenképpen tiszteletben tartja koalíciós partnerük, az SZHP vezető testületének döntését. Mint mondta, hisz abban, amit Vučić állít, miszerint ez a döntés a polgárok érdekeit szolgálja.

A NEMZETI ÉRDEKEK A PÁRTÉRDEKEK FELETT

Miloš Vučević, az SZHP alelnöke rámutatott, hogy a haladók azzal, hogy nem lesznek előrehozott parlamenti választások bebizonyították, az ország érdekei előbbre valók, mint a párt érdekei.

Vučević, aki egyben Újvidék polgármestere, elmondta, arra számít, hogy a következő időszakban folytatódnak az elkezdett nagyberuházások, és végre átadhatják a forgalomnak az egykori Žeželj-híd helyében épülő hidat. Számításai szerint a vasúti forgalom, a bejelentésekkel összhangban, már márciusban elindul a hídon, s ez lehetővé teszi az újabb infrastrukturális beruházások megkezdését.

Vučević kitért a belgrádi helyhatósági választásokra is, ennek kapcsán elmondta, hogy Rasim Ljajić Szerbiai Szociáldemokrata Pártjával koalícióban indulnak majd Belgrádban, viszont az Aleksandar Vučić – mert szeretjük Belgrádot listán szereplő nevekről nem kívánt beszélni. Elmondta, négy-öt napon belül elkészül a végleges lista, amelyen olyanok is szerepelnek majd, akik eddig nem foglalkoztak politikával. Hozzátette, Siniša Mali polgármesterrel az élen Belgrád jelentős fejlődést mutatott, hiszen amellett, hogy sikerült csökkenteni a főváros korábbi években felhalmozott adósságát, teli kasszával nézhetnek a város további fejlesztése elé.

AZ SZSZP ÖNÁLLÓ LISTÁT INDÍT

Az állami szinten a haladók egyik legnagyobb koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt azonban önálló listával indul Belgrádban.

Ivica Dačić, az SZSZP elnöke, egyben külügyminiszter tegnap kijelentette, hogy a Vučićtyal kötött megállapodás értelmében pártjaik külön listán vesznek részt a belgrádi helyhatósági választásokon, de a választások után koalícióban tevékenykednek majd a város érdekei szerint.

Dačić elmondta, az Egyesült Szerbia párttal közösen állítják össze a listájukat, amelyen a polgármesterjelöltjük Aleksandar Antić lesz.

Kitért azonban az SZHP elnökségének döntésére is, miszerint nem lesznek előrehozott parlamenti választások.

– Mi, szocialisták mindig is a rendes választások mellett álltunk ki, természetesen vannak rendkívüli esetek, amikor a politikai instabilitás felbolygatja a politika színterét, s ilyenkor pozitív lépésnek számít az előrehozott választások kiírása – emelte ki Dačić.

KÉTELKEDŐK

Ljiljana Smajlovi, újságíró és Cvjetin Milivojević politikai elemző szerint az SZHP vezető testületének döntése nem végleges. Milivojević rámutatott, éppen Vučić határozott kijelentése, hogy nem lesznek előrehozott választások, ad bizonyságot arra, hogy erre mégis sor kerül. Hozzátette, Vučić bejelentése elsősorban az ellenindulók számára hozott megnyugvást, véleménye szerint ugyanis az ellenzéki pártok jelenleg még a helyhatósági választásokra sem tudnak kellő mértékben felkészülni, nemhogy a parlamenti választásokra.

Botrányosnak ítélte meg, hogy bár Vučić kijelentette, nem a hatalomért harcolnak, hanem az ország és  a város érdekeit tartják szem előtt, a helyhatósági választásokon mégis az ő nevét viseli a lista.

– Vučić arra számít, hogy a polgárok rá szavaznak, ami botrányos, hiszen helyhatósági választásokról van szó, de ezt annak tudatában teszi, hogy ha elveszítik Belgrádban a választásokat, az a politikai népszerűségének végét jelenti – mondta az elemző.

Ljiljana Smajlović szerint az SZHP elnöke soha sem elégedett a saját győzelmével, újabb győzelemre vágyik, és kétségtelen, hogy ebben a pillanatban a választásokon az SZHP nyerne.

– Az SZHP jobb eredményt érne el a belgrádi helyhatósági választásokon, ha a parlamenti választásokat is egyidejűleg tartanák, így a döntés nem végleges. Ő (Aleksandar Vučić) szereti várakozó ponton tartani az ellenindulókat – emelte ki Smajlović. Elmondta ugyanakkor, hogy ez az év nagyon fontos az Európai Bizottság által megszabott kötelezettségek miatt. Éppen ezért, ha biztató jelet kap az EU irányából Szerbia, nem tesz jót neki semmilyen választás, hiszen munkaeredményeket kell felmutatni a kampány helyett.

KINEK VAN ESÉLYE ELLENLÁBASKÉNT?

Ljiljana Smajlović szerint a belgrádi helyhatósági választásokon Aleksandar Šapić, Újbelgrád községi elnöke meglepetést okozhat, de a legnagyobb eséllyel mégis a jelenlegi hatalom indul, hiszen az utóbbi időben számos beruházásra és fejlesztésre került sor Belgrádban. Így véleménye szerint az ellenzék nem szerezhet pontokat a jelenlegi hatalom lebecsülésével. Szerinte a visszaélésekre való rámutatással tudnának csupán kiemelkedni.

Cvjetin Milivojević politikai analitikus ugyanakkor kiemeli, nem tudni, ki az ellenzék. Nem létezik egységes ellenzéki front. Még a „Vučić-utálat” sem hozta közelebb egymáshoz a pártokat, hiszen egyesek már holnap szívesen koalíciót kötnének vele. Becslései szerint négy ellenzéki lista lépheti meg a cenzust: a Demokrata Párt az Új Párttal, a Szabad Polgári Mozgalom Dragan Đilasszal, a Ne da(vi)mo Beograd (Nem adjuk Belgrádot) polgári csoportosulás és a nemzeti ellenzék. Véleménye szerint az SZSZP sem éri el a küszöböt, ha nem társul a Szerb Radikális Párttal.