2024. április 25., csütörtök

Mégsem lesz csődeljárás

A Dunav grupa agregati (egykori Heroj Pinki) ellen nem indul csődeljárás, mivel a vállalat egyik legnagyobb megbízója, az AIK Bank elállt az adósság behajtásától.

A Dunav grupa agregati dolgozói 2012-ben végső elkeseredésükben zárlat alá helyezték a Duna újvidéki szakaszát (Ótos András archív felvétele 2012 szeptemberéből)

A Dunav grupa agregati dolgozói 2012-ben végső elkeseredésükben zárlat alá helyezték a Duna újvidéki szakaszát (Ótos András archív felvétele 2012 szeptemberéből)

A Dunav grupa agregati (a valamikori Heroj Pinki vállalat) dolgozóinak több millió dinárral tartozik a cég. Egy ideig rendszeresen törlesztették az elmaradt járandóságaikat, aztán leálltak a kifizetésekkel.

Novica Cvetković, a Dunav grupa agregati egykori dolgozója a Novosti napilapnak elmondta, hogy most már nem lát akadályt a dolgozók iránti kötelezettségek törlesztésének ügyében, de időközben a vállalat adóssága – dolgozóként – több mint kétmillió dinárra nőtt. Cvetković hozzátette, a Heroj Pinki vállalatban fénykorának idején kb. 300 munkás dolgozott, az egész régióban ismerték és sikeres volt. Egy idő után azonban a vállalat arról lett híres, hogy blokád alatt tartották a Duna újvidéki szakaszát, így tiltakoztak a dolgozók amiatt, mert nem fizették rendszeresen fizetéseiket, járandóságaikat. A vállalat majdnem mindegyik dolgozója beperelte a Dunav grupa agregati vállalatot, és miután jogerős ítélet született arról, hogy a cégnek törlesztenie kell a tartozásokat, jelzálogot helyeztek a vállalat tulajdonára, nagyrészt a hajóira.

– Ötven kollégámnak már sikerült megfizettetni az elmaradt járandóságait, ők bírósági végrehajtókat alkalmaztak, akik elárverezték a hajók egy részét. Úgy gondoltuk, hogy a törlesztés folyamatát meggyorsíthatja, ha csődeljárás indul a vállalatban, de a bankok a túl magas költségek miatt elálltak ettől a megoldástól. Most azonban már nincs semmilyen akadálya annak, hogy kifizessék az elmaradt járandóságainkat, hiszen a szükséges összeg jelzáloggal biztosított, és folyamatosan kamatozik – magyarázta Cvetković. Hozzátette: az elmaradt járandóságok kifizetése csődeljárás nélkül is meglehetősen sok időbe telhet.

Dušan Borovica, a Dunav grupa agregati tulajdonosa korábban kijelentette, van esély a vállalat felvirágoztatására, de el kell fogadni annak átszervezési tervét. Ha elfogadták volna a tervet, már rendezték volna a vállalat adótartozásait, és a dolgozók iránti kötelezettségeket is. A Heroj Pinki fénykorában több mint 90 hajóval, uszállyal, vontatóval rendelkezett.