2024. március 29., péntek

Határtalan művelődés

Pezsgő kulturális élet Királyhalmán

A királyhalmi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület története az 1950-es évekig nyúlik vissza, amikor is a településre költöző tanítók, dr. Horváth Mátyás, Horváth Katalin és Papp Irén aktív művelődési életet hoztak létre. Ezt követően kisebb-nagyobb megszakításokkal működött az egyesület, és a változásokat követően 1997-ben jegyezték be. Jelenlegi alapszabályzatát 2010-ben hozták meg. Pécs Blanka 2013 decembere óta vezeti az egyesületet. A szervezet napjainkban aktív életet él, több szakosztálya működik, amelyek rendszeresen megmutatkoznak nemcsak a faluban rendezett eseményeken, hanem számos vendégszereplésük van Vajdaságban és Magyarországon is, elsősorban a szomszédos Ásotthalmon, amellyel jó viszonyt ápolnak. Az egyesületről és a 2017-es évi tevékenységről Pécs Blanka beszélt lapunknak.

Pécs Blanka (Fotó: Gergely Árpád)

Pécs Blanka (Fotó: Gergely Árpád)

– Az egyesületünk igen aktív, gazdag programokkal működik, köszönve a pályázati lehetőségeknek, amelyek egyre nagyobb teret biztosítanak. Sajnos a tapasztalat nálunk is az, hogy sokan elmentek, és maroknyi gyereksereggel rendelkezünk, de büszkén állíthatjuk, hogy a körülbelül 100 általános iskolás diák közül ötvenet az egyesületünk tagjának tudhatunk. A néptáncosaink három csoportban tanulhatnak, a nagyok a Venyige, míg a kicsik a Pitypang csoportba járnak, őket Szécsi Zsolt és Szécsi Viktória tanítja, akik nagyon értenek a nyelvükön és nagyon szép eredményeket érnek el. E két csoport mellett az óvodásokat is meg kell említeni, akik körülbelül tízen vannak, és nagyon lelkesek. A néptánc mellett modern tánccsoportunk is van, őket Varga Zsuzsanna vezeti. Korábban volt két kórusunk is, de mivel a karnagyunk elment, ez a része az egyesületünknek széthullott. Ledenyák Lea, egy fiatal zeneiskolás vezetésével most kezd újraalakulni. Ő a felnőtt és a gyermekkórust is felkarolta. Emellett Tulipánok néven kézművescsoportunk van, amely decemberben, karácsony előtt volt nagyon aktív, több vezető segítségével, különböző anyagok felhasználásával ismerkedhettünk meg. E foglalkozásokon a gyerekek mellett a szüleik, felnőttek is részt vesznek – fogalmazott Pécs Blanka.

Az egyesület vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy 2017 során számos rendezvényt szerveztek. Igyekeznek megünnepelni a jeles napokat, többek között a magyar kultúra napját, a magyar költészet napját, amit tavaly egybekötöttek a húsvéttal, és természetesen a karácsonyt is. A rendezvények sorából ki kell emelni a Határtalanul elnevezésű néptánctalálkozót, amelyet immár harmadik alkalommal szerveztek meg, és amelyen több környező település tánccsoportja is bemutatkozott, az észak-bácskai települések mellett dél-magyarországi egyesületek is. Az egyesület szakcsoportjai emellett kivették a részüket a hagyományos falunapi rendezvénysorozatból is, illetve számos fellépésük volt különböző rendezvényeken, versenyeken, szemléken.

Pécs Blanka mindezek mellett beszélt az egyesület idei évre vonatkozó terveiről is.

– A hagyományos rendezvényeinket az idén is szeretnénk megszervezni. A Határtalanul néptánctalálkozóra az idén is igyekszünk meghívni azon település táncosait, akikkel az eddigiek során jó kapcsolatot alakítottunk ki. Emellett természetesen a lehetőségeinkhez mérten a többi rendezvényünket is megtartjuk, megünnepeljük a jeles napokat. Viszont igyekszünk körültekintőbbek lenni, és nem túlvállalni magunkat, mert decemberben ez történt. Ahova hívnak bennünket, oda az idén is igyekszünk eljutni – mondta Pécs.

A programok lebonyolításában az egyesület nagy segítséget kap Szabadka Város önkormányzatától, illetve a királyhalmi helyi közösségtől. Emellett tavaly sikerrel szerepelt a Csoóri Sándor Program elnevezésű pályázaton, de több magánvállalkozó és a szülők is lehetőségeikhez mérten segítenek a szervezésben.