2024. április 26., péntek

Mi épül Oromon?

Elmondja Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke

– A múlt év legnagyobb eredménye a határon átnyúló Magyarország–Szerbia Interreg IPA-pályázaton kapott százezer eurós támogatás, melyből az augusztus 16-ára tervezett Malomfesztiválra már új épületekkel fogunk büszkélkedni, és hasznára lenni helybelinek és idelátogatónak.

2018-ban 13 milliós költségvetésre számítunk. Szeretnénk folytatni a tavaly elkezdett aszfaltozásokat, a Bartók Béla utca egy részét, mintegy 500 métert fogunk kiaszfaltozni, ezenfelül a temetőnkön is felújítási munkálatokat végzünk majd. Tetőcsere, malterozás és az épület festése van tervben. A járdáinkon is javítanunk kell. Ehhez mi biztosítjuk a szükséges anyagot és a szakembereket, de a polgárainkat is bevonjuk. December végén tartományi pályázati eszközökhöz jutottunk. A tájház vizesblokkjának befejezését tudjuk ebből kivitelezni, március végén az épületet át tudjuk adni rendeltetésének.

Továbbra is támogatjuk az egyesületeket, valamint szociális programunk is működik, amely az újszülöttekre irányul, és a temetési költségek biztosítása is benne foglaltatik.

Hogy a helyi közösségünkhöz tartozó másik két településről is beszéljünk: Újfaluban a fásítási programot folytatjuk, ezer facsemetét várunk a napokban. Völgyesen a kultúrotthont szépítgetjük.

Az elmúlt évben 12 újszülött volt, és 26-an távoztak az élők sorából. Ami viszont biztató, hogy hét család jutott lakhelyhez a Prosperitati és az állam támogatásának köszönhetően.