2024. április 19., péntek

Új kazánok

Korszerűsítették a bácsfeketehegyi kultúrotthon fűtési rendszerét – Hamarosan megújul a Bányai-ház – Professzionális konyhát kap a kultúrotthon

A bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület jól zárta az elmúlt évet, hiszen egy nagyon jelentős beruházás keretében felújították a kultúrotthon fűtési rendszerét. Az egyesület alelnöke, Kerekes Zoltán arról számolt be lapunknak, hogy korábban a fűtési rendszer nagy anyagi terhet jelentett számukra.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– Korábban a kultúrotthon fűtési rendszere szén üzemeltetésű kazánnal működött, ami nagyon sokat fogyasztott, és anyagilag nagy megterhelést jelentett számunkra. Emellett a modern kihívásoknak is meg kell felelni, ezért úgy döntöttünk, hogy korszerű gázkazánokat szerelünk be. Tavaly a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pályáztunk, és nyertünk is 1,5 millió forintot a fűtési rendszer korszerűsítésére. A kishegyesi önkormányzat segítségével sikerült a kultúrotthont rácsatlakoztatni a gázvezetékre, a pályázatnak köszönhetően pedig két új gázkazánt vásároltunk – számolt be Kerekes, majd arról is szólt, hogy a korszerű fűtési rendszernek köszönhetően csökkenni fognak a kiadásaik. Emellett még egy nagy előny, hogy az épületet részenként is tudják fűteni.

– Ha nincs rendezvény vagy próba, akkor a termeket nem fogjuk fűteni, csak a könyvtárat. Ez nagyon meg fog érződni a fogyasztáson, mert eddig az egész épületet kellett fűtenünk, sokszor feleslegesen. Ez igen nagy terület, ezért szereltünk fel két nagy teljesítményű gázkazánt. A rendszer úgy lett megtervezve, hogy a jövőben a tájházat is rá tudjuk csatlakoztatni – mondta el az alelnök.

A Feketics Művelődési Egyesület lépésenként fejleszti a színháztermet és a kultúrotthont, ezt már Sárközi István, az egyesület elnöke mondta el lapunknak.

– A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléje mindig egy fejlesztési lehetőség számunkra. Így volt ez 10 éve is, amikor kicseréltük a nyílászárókat és új tetőt kapott a színházterem, és így volt ez tavaly tavasszal is, amikor kívülről és belülről újrameszeltük az épületet. Emellett bővítettük a technikai parkot és akadálymentesítettük a színházat. Azóta a bácsfeketehegyi helyi közösség forrásainak köszönhetően térfigyelő kamerákat szereltünk fel, így próbáljuk óvni a színházterem Fő utca felőli és a park felőli részeit. A színházba is korszerű gázkazánokat szereltünk tavaly, és ami a leglényegesebb: a színházterem épülete visszakerül Kishegyes önkormányzat tulajdonába – emelte ki az elnök.

A tevékeny tavalyi évet követően az idén még nagyobb fejlesztéseken gondolkodik a művelődési egyesület – számolt be lapunknak Sárközi.

– Az idén nagy léptékű fejlesztéseket fogunk megvalósítani. A Bányai János Irodalmi Alapítvány nagyon rövid időn belül megkezdi a Bányai-ház felújítását és a hozzáépítést. Az idei év főként ennek a jegyében fog telni, de a kultúrotthonnal is komoly terveink vannak. Hosszú távon szeretnénk ide egy professzionális, nagy teljesítményű és minden előírásnak megfelelő konyhát – foglalta össze az elnök.