2024. április 24., szerda

Anyagi gondokkal küzd a Vöröskereszt

Olcsóbb lett az elsősegély-tanfolyam Adán

A Vöröskereszt adai szervezetének évente megközelítőleg 2,8 millió dinárra van szüksége a rendes működéshez – tudtuk meg Krizsán Vilmostól, a humanitárius szervezet titkárától. Elmondta, hogy 2017 első felében 1,4 millió dinár bevétele volt a szervezetnek, viszont a második félévben 600 000 dinárra csökkent a jövedelmük, elsősorban az elmaradt elsősegély-tanfolyamok miatt. A titkár szerint a jövedelemkiesés miatt szinte működésképtelenné vált a szervezet, nagyon sok akciót lemondtak, valamint képzésekre sem tudták elküldeni az aktivistákat, mert nem volt pénzük az útiköltségre.

Krizsán Vilmos (Csincsik Zsolt felvétele)

Krizsán Vilmos (Csincsik Zsolt felvétele)

– A múlt év végén igazgatóbizottsági ülést tartottunk, amelyen elemeztük az év eredményeit, illetve áttekintettük a pénzügyi helyzetet, mivel láttuk, hogy a második félévben sajnos a jövedelmek nem úgy valósultak meg, ahogyan terveztük. Elsősorban a gépkocsivezetőknek tartott elsősegély-tanfolyamok jövedelme csappant meg – magyarázta Krizsán Vilmos. – Az adai Vöröskereszt bevétele 10 százalékban az önkormányzat támogatásából tevődik össze, 20 százalékot kapunk a köztársasági költségvetésből a szerencsejáték eszközeiből, valamint eddig 50 százalékot tett ki azoknak a tanfolyamoknak a jövedelme, amelyeket a gépkocsivezetőknek tartottunk, a további 20 százalékot a munkásoknak szervezett elsősegély-tanfolyamokból és a házi ápolási tanfolyamokból biztosítottuk, illetve a tagsági díjakból és egyéb adományokból, juttatásokból. A második félévben csak egyetlen elsősegély-tanfolyamot sikerült megtartanunk, mert megjelent a konkurencia Ada községben, akik olcsóbban bonyolították le a tanfolyamot, ezért hozzájuk mentek a jelöltek. Ez a Vöröskeresztnek minimálisan félmillió dinár jövedelemkiesést jelentett. Ezért úgy határoztunk, hogy két irányban próbálunk meg segíteni a gondokon. Az egyik irány, hogy Vesna Milenović, a köztársasági Vöröskereszt főtitkára és Lidija Ric Rihter tartományi Vöröskereszt-titkár ellátogat Adára az önkormányzatba. Mert főként az önkormányzati támogatást kellene megemelni, hiszen az elmúlt évek során is minimális volt ez az összeg, ami nem elegendő arra, hogy a Vöröskereszt alaptevékenységét, működési költségeit fedezze. A Vöröskereszt tisztségviselői elsősorban azt kezdeményezték, hogy ezt az összeget próbáljuk megnövelni. Időközben azonban elfogadták a költségvetést Adán. A Vöröskereszt sajnos, akárcsak az előző évben, 300 000 dináros támogatásra számíthat, ami még attól is függ, hogy a költségvetés hány százalékban valósul meg. Ez semmiképpen sem lesz elég az idén ahhoz, hogy fenntartsuk a Vöröskereszt működését.

Az adai Vöröskeresztnek több támogatásra van szüksége a működéshez (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Vöröskeresztnek több támogatásra van szüksége a működéshez (Csincsik Zsolt felvétele)

A másik irány pedig az, hogy döntöttünk: mi is leengedjük az elsősegély-tanfolyam árát. Így egyelőre az eddigi 8520 dinár helyett 5520 dinárba kerül a tanfolyam, és meglátjuk, hogyan reagál a konkurencia. Azt szeretnénk, hogy a fiatalok hozzánk jöjjenek, mert itt egy egységes módszer szerint nyolc órában tartjuk meg a tanfolyamot, ahol valóban elméleti és gyakorlati képzést kapnak a jelöltek. Másrészt mindenki a saját anyanyelvén hallgathatja az órákat, amelyeknek az anyagából a végén vizsgát tesz. Ez a módszer sokkal hasznosabb, hiszen a legalapvetőbb dolgokat megtanulják az elsősegélynyújtásból és az életmentésből, ami nagyon fontos lehet, hiszen sohasem tudjuk, hogy éppen mikor sérül meg mellettünk az autóban a legközelebbi hozzátartozónk. Január 3-ától lépett életbe az új díjszabás, és a közeljövőben akár 8–10 jelentkezővel is megtartjuk az első tanfolyamot, újra elkezdjük az oktatást – nyilatkozta a Vöröskereszt titkára.