2024. március 29., péntek

Novak fél év után játszott

Két nap híján fél év múlt el Novak Đoković legutóbbi meccse óta. A volt világelső tavaly július 12-én, a Wimbledon negyeddöntőjének második játszmájában sérülés miatt feladta a meccset Tomáš Berdych ellen, s azóta kényszerpihenőn volt. Tegnap végre pályára lépett, a Kooyong-bemutatón az osztrák Dominic Thiemmel játszott, akit bő egy óra alatt fölényesen győzött le. Tétmeccsre még 5-6 napot kell várni, attól függően, hogy az Australian Open 1. fordulójában hétfőn vagy kedden kerül sorra.

Đoković ugyanis a tegnapi mérkőzése után megerősítette, hogy indul az idény első Grand Slam-tornáján, habár óvatosan nyilatkozott, mondván, nem érzett fájdalmat, és egyelőre úgy áll, játszani fog.

A selejtezőben néhány nem is kis meglepetés történt. Piros Zsombor meghálálta a meghívót, és – a második szettben öt meccslabdát mentve – három játszmában győzte le az argentin Facundo Bagnist. A magyar tehetség következő ellenfele az amerikai Bjorn Fratangelo lesz. Váratlan volt Peđa Krstin győzelme a cseh Adam Pavlásek ellen és Danilo Petrović diadala a francia Nicolas Mahut felett. Krstin ma a 2. fordulóban a francia Quentin Halys, Petrović pedig az osztrák Dennis Novak ellen lép pályára. Meglepetés Miomir Kecmanović veresége a horvát Viktor Galovićtól, viszont papírforma, hogy Nikola Milojević kikapott az olasz Stefano Travagliától.

A női selejtező ma rajtol, Ivana Jorović a holland Arantxa Russzal, Stollár Fanny pedig a svájci Viktorija Golubićtyal kezd. A főtorna sorsolását ma tartják meg.

Fucsovics Márton bejutott a canberrai challenger negyeddöntőjébe. A magyar játékos könnyedén verte a kínai Li Zset, ma pedig az izraeli Dudi Sela ellen váratlanul nyertes francia Hugo Grenier következik.

Az e heti tornákon az utóbbi 24 órában elsősorban az amerikaiak teljesítettek gyengén, hisz kiesett John Isner, Sam Querrey, Jack Sock, Steve Johnson, Jared Donaldson és Venus Williams is, és nem várt a cseh Petra Kvitová veresége sem az olasz Camila Giorgi ellen.