2024. március 28., csütörtök
KÉZILABDA – XIII. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Ne legyenek nagy elvárások

Szerbia és Magyarország nem tartozik a kontinensviadal élmezőnyéhez

A szerbeknek mostanság nincs szerencséjük a kézilabda-világversenyek sorsolásával. December első felében Németországban rendezték meg a 23. női világbajnokságot, amelyen a D csoportban Szerbia a házigazda németek mellett az ezüstérmet védő hollandokat és a mindig kellemetlen dél-koreaiakat kapta, igaz, a hatos csoportban két könnyebb ellenfél is volt, Kína és Kamerun. Hogy ezt a szextettet mégsem lehetett „halálcsoportnak” nevezni, az azért volt, mert a többi három sem volt leányálom, s a szerbek végül kiválóan feltalálták magukat, mert csoportelsőként jutottak tovább (más kérdés, hogy a nyolcaddöntőben nem kis meglepetésre kiütötték őket a montenegróiak).

Pénteken a férfiak is belendülnek, Horvátországban megkezdődik a 13. Európa-bajnokság. A 16 csapat négy csoportban viaskodik majd, s a 3. kalapból sorsolt Szerbia ezúttal beleszaladt abba a bizonyos „halálcsoportba”, mert Horvátország, Svédország és Izland ellen kell kiharcolnia a továbbjutást jelentő első három hely egyikét, méghozzá úgy, hogy holnap 20.30-tól Horvátországtól meg is kaphatják az első pofont, ráadásul a szláv rangadót – és az összes többi csoportmeccset – a spliti Spaladium Arénában rendezik meg, ahol enyhén szólva sem lesznek közönségkedvencek a szerbek. 14-én a svédek következnek, de legtöbb esély talán mégiscsak Izland ellen mutatkozik 16-án. Jovica Cvetković szövetségi kapitány első pillantásra tényleg a legjobbakat válogatta be, hiszen fél legénysége a Bundesligában légióskodik, közülük pedig a legismertebb a Kiel gólgyárosa, a jobbátlövő Marko Vujin, valamint a Berlin irányítója, Petar Nenadić. Valós erejükről azonban korai még beszélni, mert a felkészülési meccsek alapján volt mit rakosgatnia a kapitánynak, de hát nem ezeken a találkozókon kell jól teljesíteni, hanem a kontinensviadal élesben zajló meccsein.

Magyarország a varasdi D csoportban kapott helyet Spanyolország, Dánia és Csehország mellett. Ez a kvartett sem egy sétagalopp, főleg úgy nem, hogy Magyarország új szövetségi kapitánnyal és új csapattal vág neki a küzdelmeknek, hiszen nincs már a keretben Nagy László, Fazekas Nándor, Zubai Szabolcs, az Iváncsik testvérek, Gulyás Péter, Ilyés Ferenc és Harsányi Gergely, mert Ljubomir Vranješ svéd–szerb szakember azt a feladatot kapta, hogy felfiatalítsa a nemzeti csapatot. Mivel ez az út eleje, a szövetség nem is fogalmazott meg különösebb elvárásokat, s prémium csak az első nyolc hely egyikéért jár. Hogy ez a rutintalan csapat képes lesz-e felkapaszkodni a legjobbakhoz, nagy kérdés, ám azt le kell szögezni, hogy egyénileg nem feltétlenül számítanak zöldfülűnek, hiszen többségük a legjobb magyar csapatokban, a Veszprémben és a Szegedben játszik hétről hétre, például a Bajnokok Ligájában. Vranješ egyébként a svédek ellen próbálta ki őket, s ezen a két meccsen jól állták a skandináv sarat a fiúk (29:29 és 31:29), de rájuk is érvényes, hogy élesben kell jól produkálni.

A 2016-os lengyelországi Eb-n nem kis meglepetésre az első helyen Németország végzett, amely a döntőben Spanyolországot verte 24:17-re, egy meglehetősen idegtépő elődöntő után, ahol a germánok 34:33-at játszottak Norvégiával. A másik elődöntőben Horvátország kapott ki, de a bronzmeccsen már könnyedén verték a kifáradt norvégokat (31:24), az 5. helyért pedig az olimpiai és világbajnok franciák 29:26-ra múlták felül a dánokat. A szerbek utolsók lettek a C csoportban, mert az egyetlen pontjukat a macedónok elleni 27:27-es döntetlen eredményezte, de a magyarok sem vitézkedtek sokkal jobban, hiszen a D csoportban csak Montenegrót tudták legyőzni, a középdöntős csoportban meg már senkit, így végül a 12. helyen végeztek, Szerbia pedig a 15. lett.

Arra mérget lehet venni, hogy ezen a kontinensviadalon nem ez lesz a forgatókönyv, már csak azért sem, mert a házigazda horvátok biztosan fényesebb érmet akarnak, a franciáknak meg már csak presztízsből is ciki lenne nem elsőként végezni. Az aranyra van még legalább fél tucat jelentkező, ám ebbe az elit csoportba nem lehet beleszámolni sem a szerbeket, sem a magyarokat. Utóbbiaknak valamelyest könnyítést jelent, hogy csoportjuk közel van Magyarországhoz, ergo minden csoportmeccsüket szinte otthoni közönség előtt játsszák majd, de a szerbeknek még ez sem kedvez, úgyhogy már az is haditettnek számítana, ha továbbjutnának.

Csoportok, menetrend, csapatok

A csoport (Split): Horvátország, Svédország, SZERBIA, Izland.

B csoport (Poreč): Franciaország, Fehéroroszország, Norvégia, Ausztria.

C csoport (Zágráb): Németország, Macedónia, Montenegró, Szlovénia.

D csoport (Varasd): Spanyolország, Dánia, Csehország, MAGYARORSZÁG.

A torna menetrendje: csoportmérkőzések (péntek–szerda), középdöntő (január 18–24.), elődöntők és helyosztó, az 5. helyért (január 26.), bronzmérkőzés és döntő (január 28.).

A magyarok programja: Dánia–Magyarország (szombat, 20.30), Magyarország–Spanyolország (15-e, hétfő, 18.15), Csehország–Magyarország (17-e, szerda, 18.15).

A szerbek programja: Horvátország–Szerbia (péntek, 20.30), Szerbia–Svédország (vasárnap, 18.15), Szerbia–Izland (16-a, kedd, 18.15).

A magyar keret

Kapusok: Borbély Ádám (Wisła), Mikler Roland (Veszprém).
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüred), Országh Ádám (Dabas).
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Veszprém), Balogh Zsolt (Szeged), Bartók Donát (Lemgo).
Irányítók: Császár Gábor (Kadetten), Juhász Ádám (Tatabánya), Lékai Máté (Veszprém).
Beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Schuch Timuzsin (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Tatabánya), Vilovski Uroš (Székelyudvarhely).
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Dzsamali Iman (Veszprém), Ligetvári Patrik (Veszprém).
Balszélső: Fekete Dávid (Budakalász).
Szövetségi kapitány: Ljubomir Vranješ.

A szerb keret

Kapusok: Vladimir Cupara (Ademar), Tibor Ivanišević (Skjern).
Jobbszélsők: Darko Đukić (Kielce), Bogdan Radivojević (Flensburg).
Jobbátlövők: Nemanja Zelenović (Magdeburg), Marko Vujin (Kiel).
Irányítók: Žarko Šešum (Göppingen), Petar Nenadić (Füchse Berlin), Stefan Vujić (Steaua).
Beállók: Bojan Beljanski (Kadetten), Mijajlo Marsenić (Vardar).
Balátlövők: Petar Đorđić (Flensburg), Milan Jovanović (Vojvodina), Nemanja Obradović (Wisła).
Balszélső: Dobrivoje Marković (Zagreb), Nemanja Ilić (Toulouse).
Szövetségi kapitány: Jovica Cvetković.